Klasik Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 10-12 adet dolmalık biber (orta boy)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet domates
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- 1 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşamaları:
1. Biberlerin Hazırlanması:
- Biberlerin sap kısımlarını keserek çıkarın
- İçini temizleyip çekirdeklerinden arındırın
- Biberleri soğuk suda yıkayıp süzün
2. İç Harcın Hazırlanması:
- Soğanı ince ince doğrayın
- Domateslerin birini rendeleyin, diğerini halka şeklinde doğrayın
- Maydanoz ve dereotunu ince kıyın
- Pirinci bol suda yıkayıp süzün
- Tencereye zeytinyağını alıp soğanı pembeleşene kadar kavurun
- Rendelenmiş domatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Pirinci ilave edip 2 dakika daha kavurun
- Baharatları, tuzu, şekeri ve kıyılmış yeşillikleri ekleyip karıştırın
- Ocağı kapatıp iç harcı soğumaya bırakın
3. Doldurma İşlemi:
- Soğuyan iç harçla biberleri doldurun
- Biberleri 3/4 oranında doldurun (pirincin pişerken şişeceğini unutmayın)
- Dolmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin
4. Pişirme:
- Üzerine doğranmış domates halkalarını yerleştirin
- Sıcak su ve kalan zeytinyağını ekleyin
- Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 40-45 dakika pişirin
- Piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın
5. Servis:
- Soğuyan dolmaları servis tabağına alın
- Üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirerek servis yapın
Püf Noktaları:
- Biberleri çok sık doldurmayın, pirinç şişecek yer bırakın
- Pişirme esnasında tencerenin kapağını sık sık açmayın
- Dolmaları piştikten sonra en az 2-3 saat dinlendirin
- Bir gün bekletilmiş dolmaların lezzeti daha güzel olur
|