Klasik zeytinyağlı biber dolması nasıl hazırlanır?

Zeytinyağlı biber dolması, Türk mutfağının en sevilen geleneksel lezzetlerinden biridir. Bu tarif, pirinçli iç harçla hazırlanan dolmaların tencerede kısık ateşte pişirilmesiyle elde edilen nefis bir sonuç sunuyor.

28 Ekim 2025

Klasik Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi


Malzemeler:


  • 10-12 adet dolmalık biber (orta boy)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşamaları:


1. Biberlerin Hazırlanması:

  • Biberlerin sap kısımlarını keserek çıkarın
  • İçini temizleyip çekirdeklerinden arındırın
  • Biberleri soğuk suda yıkayıp süzün

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Domateslerin birini rendeleyin, diğerini halka şeklinde doğrayın
  • Maydanoz ve dereotunu ince kıyın
  • Pirinci bol suda yıkayıp süzün
  • Tencereye zeytinyağını alıp soğanı pembeleşene kadar kavurun
  • Rendelenmiş domatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • Pirinci ilave edip 2 dakika daha kavurun
  • Baharatları, tuzu, şekeri ve kıyılmış yeşillikleri ekleyip karıştırın
  • Ocağı kapatıp iç harcı soğumaya bırakın

3. Doldurma İşlemi:

  • Soğuyan iç harçla biberleri doldurun
  • Biberleri 3/4 oranında doldurun (pirincin pişerken şişeceğini unutmayın)
  • Dolmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin

4. Pişirme:

  • Üzerine doğranmış domates halkalarını yerleştirin
  • Sıcak su ve kalan zeytinyağını ekleyin
  • Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 40-45 dakika pişirin
  • Piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın

5. Servis:

  • Soğuyan dolmaları servis tabağına alın
  • Üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirerek servis yapın

Püf Noktaları:

  • Biberleri çok sık doldurmayın, pirinç şişecek yer bırakın
  • Pişirme esnasında tencerenin kapağını sık sık açmayın
  • Dolmaları piştikten sonra en az 2-3 saat dinlendirin
  • Bir gün bekletilmiş dolmaların lezzeti daha güzel olur

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni