Kırmızı Acı Biber

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı biberden, yedi bin yıl evvel Azteklerin yazılı belgelerinde de bahsedilmektedir. 15. yüzyılın sonlarına doğru bu biber türü Avrupa tarafından tanınmış, 16. yüzyılda ise Osmanlılara kadar ulaşmıştır. Hindistan kırmızı acı biberin en fazla tüketildiği ülkelerden biridir. Buraya gelişi ise, Portekizliler tarafından 17. yüzyılda olmuştur. Meksika ve Hint mutfağında oldukça fazla kullanılan kırmızı acı biber, yemeklere kattığı lezzet bakımından aranan biberlerin içindedir.

Kırmızı acı biber acılığını nereden alır?

Kırmızı biber acılığını içindeki kapsaisin maddesinden almaktadır. 1878 yılında E. Hogyes bu maddeyi biberin içinden ayırarak, ağız ve mide salgılarını arttırdığını tespit etmiştir. Günümüzde bilinen en acı madde olan kapsaisin maddesinin 17 milyonda birlik orandaki çözeltisinin bile insanda acı hissinin uyandırdığı bilinmektedir.

Kapsaisin maddesi sıcak ve soğuğa karşı oldukça dayanıklı olduğundan, kırmızı acı biberin pişirilmesinde ve dondurularak kullanılmasında özelliğini kaybetmez. Ancak aşırı oranda kapsaisin alındığında, bunun zehirleme etkisi bulunmaktadır. Öldürücü etkisi için bu maddenin oldukça fazla tüketilmesi gerekir. Normalde bir insan bu kadar fazla tüketim yapamaz. Kırmızı acı biberin içeriğindeki kapsaisin ile hazırlanan spreyler hayvanlardan korunma amacıyla kullanılır.

Kırmızı acı biberin çok tüketildiği Meksika'da yapılan bir araştırmada kapsaisin maddesinin mideyi tahriş edip etmediği araştırılmıştır. Bunun mide hastalıklarındaki etkisi değerlendirilmiştir. Ancak mide kanseri, mide ülseri gibi rahatsızlıklardan kapsaisin sorumlu bulunmamıştır.

Kırmızı acı biberin etkisi, sinir liflerindeki iletimin kapsaisin tarafından engellenmesi sonucunda hissedilir. Vücutta dağılan sinir uçları, aldıkları uyarıları merkezi sinir sistemine iletir. Bu uyarıların taşınmasında P maddesi denilen molekülde etkili olur. Kapsaisin bu maddeye bağlanarak, P maddesi kompleksi denilen oluşumu meydana getirir ve sinir iletimini engeller.

Kırmızı acı biberin faydaları nelerdir?
  • Kırmızı acı biber başta prostat kanseri, meme kanseri, karaciğer ve akciğer kanseri, rahim kanseri, mesane ve pankreas gibi kanserlerin oluşumda önleyici etkiye sahiptir. Kanser hücrelerini yok etmekte oldukça etkilidir.
  • Tarihte şifalı etkisinden yararlanılan kırmızı acı biber, yaraların kanamasını kesmek için tampon gibi kullanılmıştır. Migren ağrısı, diş ağrısı, böcek ve yılan ısırığı içinde tercih edilmiştir.
  • Alerjik reaksiyonların etkisini azaltır.
  • A vitamini içeriğiyle gözler için oldukça faydalıdır.
  • Zayıflamak isteyenler kırmızı acı biberi bolca tüketebilir. Daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur. Vücutta terleme mekanizmasını çalıştırdığı için, metabolizma hizi artar.
  • B vitamini içeriği sayesinde, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda beyin gelişimini arttırır. Ancak çocuklar fazla acı yiyemediğinden, yetişkinlerin bu faydalı etkiden yararlanmasını tavsiye ederiz.
  • Kırmızı acı biber aynı zamanda hücre yenilemesinde etkili olan E vitamini içerir. Bu cildin onarımında oldukça etkili olur.
  • Kolesterolü düşüren, kan dolaşımındaki dengeyi sağlayan kırmızı acı biber aşırıya kaçılmadan düzenli şekilde tüketilmelidir.
  • Mide asidinin dengelenmesini sağlayarak, sindirimi kolaylaştırır.
  • Eklem ağrısı çekenlerde kırmızı acı biber tüketmelidir.
  • Kırmızı acı biber doğal afrodizyaktır. Cinsel gücün artmasında etkilidir.
  • Zihin açıcı etkisi olduğundan, kırmızı acı biber tüketenler oldukça faydasını görür.
Son Güncelleme : 14.11.2018 21:28:02
Kırmızı Acı Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kırmızı Acı Biber Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kırmızı Acı Biber"
Kırmızı acı biberi çok seviyorum ve çoğunlukla yemeklerime de kullanıyorum. Kırmızı acı biberin vücudumuza faydaları nelerdir? Kırmızı biber acılığını nereden alır? Kırmızı acı biber en fazla hangi ülkelerin mutfaklarında kullanılır? Kırmızı acı biber ülkemizde hangi isim ile bilinir? Kırmızı acı biber mide asidini dengeler mi? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Ayşe . 01.10.2018 22:18:07
CEVAP YAZ
Acı Biber
Acı Biber
Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yemeğin içinde kullanıl...
Jalapeno Biberi
Jalapeno Biberi
Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam anlamıyla olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Piyasada yaygın o...
Arnavut Biberi
Arnavut Biberi
Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketlerde satışa sunulmuş, yemeklere lezzet katmak ve daha sağlıklı yaşamak için kullanılmıştır. Arn...
Meksika Biberi
Meksika Biberi
Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünyada tanınmasının en büyük sebebidir. Acı biber dendiği zaman akla ilk olarak gelen biberlerden...
Kuru Biber
Kuru Biber
Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir.Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler no...
Cin Biberi
Cin Biberi
Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarakta bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olmasıyla ve çeşitleriyle farklılık gösterir. Biber, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Acı bibe...
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan baharat çeşididir. Kırmızı biberler alınarak toplanır yıkanıp temizlenir iyice kurutulduktan sonra gü...
Kırmızı Biber
Kırmızı Biber
Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra baharat da elde edilir. Sıcak ve kuru iklimlerde çok daha iyi yetişir. İlk olarak rengi yeşil...
Çarliston Biber
Çarliston Biber
Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye’de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Faka...
Biber Tohumu
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki biber tohumları 1 hafta içinde çimlenir. Biber tohumlarını 1 bardak suda 1 gün bekletin biraz...
Tayland Biberi
Tayland Biberi
Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı bir damak tadı almamızı sağlayan Tayland biberi, son zamanlarda oldukça fazla rağbet görmeye b...
Pul Biber
Pul Biber
Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemeklere lezzet vermesi için yada bazı yemeklerin görselliğini arttırmak için kullanılabilir. Gene...

 

Acı Biber Hapı
Kara Biber
Biber Yağı
Biber Ekimi
Kırmızı Acı Biber
Acı Biber Turşusu
Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Biber Yetiştiriciliği
Biber Fidesi
Acı Biber
Jalapeno Biberi
Arnavut Biberi
Meksika Biberi
Kuru Biber
Cin Biberi
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Biber Çeşitleri
Popüler İçerik
Biber Ekimi
Biber Ekimi
Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmı...
Acı Biber Turşusu
Acı Biber Turşusu
Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. T...
Biber
Biber
Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemekte...
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, do...
Biber Fidesi
Biber Fidesi
Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019