Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmalık biber ve salçalık kırmızı biberdir.

Biber fidesi yetiştirme: Çok soğuk olmayan ılık toprağa tohumlar ekilir ve püskürtme işlemiyle sulaması yapılır. 15-20 gün içinde tohumlar çimlenir ve fide olana kadar büyür.

Biber yetiştiriciliğinde iklim isteği: Biber yazın sıcak aylarını seven sebzedir. Soğuk iklimde biberler çabuk etkilenip kururlar. Bu nedenle biber yetiştirilecek alan güneş gören ve sıcak ortam olmalıdır. Biber yetiştiriciliğinde hava sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğünde ve sıcaklığın 32 derecenin üstüne çıktığı zaman verim düşer.

Biber yetiştiriciliğinde toprağın hazırlanması: Biber toprağının verimli ve organik maddelerce zengin olması gerekir. Toprağa katılacak hayvan gübresi toprağın verimini artırır ve bol biber üretimi yapılır. Biber ekilecek toprağın killi ve kumlu olması tercih edilmelidir. Toprak sonbahar ayında traktörle sürülür ve ilkbaharda da sürülen alan traktörle tırmık yapılıp düzeltilir.

Biber fidelerinin dikimi: Biber fidelerin dikimi mayıs başlarında yapılır. Dikimde fidelerin Aralığı 40-50 cm olarak ayarlanır. 3 4 yaprak olan fideler alınarak hazırlanmış toprağa çapalarla açılan fidelerin girebileceği şekilde çukurlara yerleştirilir. Fidelerin dipleri toprakla doldurulup hafif bastırılarak kökler sağlamlaştırılır. Fidelerin dikimi bitince zaman geçirmeden can suyu verilir.

Fideleri gübreleme: Toprağı hazırlarken verilen hayvan gübresinden hariç fosfor ve azotlu gübreler verilir. Dikim yapılırken azotlu gübreden 15 kg yarısı verilir, sulama yapılacağı zaman ise azotlu gübrenin diğer yarısı ile fosforlu gübre 10 kg saf olarak fidenin diplerinden verilir.

Biberlerin sulama işlemi: Fidelerin dikimden 15 gün sonra sulama yapılır, daha sonra ise çiçeklerin yerinde biberlerin oluşmaya başlamasını görünce sulama yapılır. Sulama işlemi ekim ayına kadar her hafta suyu diplerine vermeye dikkat ederek yapılır. Sulama suyun yükselip biberlerin boğazına kadar gelmemeleri gerekir bunun için sulama dikkatli yapılır.

Biberlere bakım yapılması: Biber dikiminin ardında 1 hafta sonra yabancı otlar temizlenir ve çapa yapılarak toprak gevşetilir. 15 gün sonra ise ikinci çapa yapılarak boğaza toprak doldurulur. Haziran ayında üçüncü çapa yapılır toplam üç çapa yapılmalıdır.

Biber yetiştiriciliğinde bitkinin hastalıklarına karşı ziraatta alınacak ilaçlarla bakım yapılmalıdır. Bakım işleminin doğru ve düzgün yapılması bitkilerin kuvvetli olmasını sağlar.

Biberin hasatı: Temmuz ayında başlanır. Ekim ayının ortasında hasat işlemi biter. Hasat haftada bir defa toplam 10-15 defa yapılır.

Son Güncelleme : 17.11.2018 21:37:47
Biber Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Biber Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Biber Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Acı Biber
Acı Biber
Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yemeğin içinde kullanıl...
Jalapeno Biberi
Jalapeno Biberi
Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam anlamıyla olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Piyasada yaygın o...
Arnavut Biberi
Arnavut Biberi
Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketlerde satışa sunulmuş, yemeklere lezzet katmak ve daha sağlıklı yaşamak için kullanılmıştır. Arn...
Meksika Biberi
Meksika Biberi
Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünyada tanınmasının en büyük sebebidir. Acı biber dendiği zaman akla ilk olarak gelen biberlerden...
Kuru Biber
Kuru Biber
Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir.Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler no...
Cin Biberi
Cin Biberi
Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarakta bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olmasıyla ve çeşitleriyle farklılık gösterir. Biber, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Acı bibe...
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan baharat çeşididir. Kırmızı biberler alınarak toplanır yıkanıp temizlenir iyice kurutulduktan sonra gü...
Kırmızı Biber
Kırmızı Biber
Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra baharat da elde edilir. Sıcak ve kuru iklimlerde çok daha iyi yetişir. İlk olarak rengi yeşil...
Çarliston Biber
Çarliston Biber
Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye’de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Faka...
Biber Tohumu
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki biber tohumları 1 hafta içinde çimlenir. Biber tohumlarını 1 bardak suda 1 gün bekletin biraz...
Tayland Biberi
Tayland Biberi
Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı bir damak tadı almamızı sağlayan Tayland biberi, son zamanlarda oldukça fazla rağbet görmeye b...
Pul Biber
Pul Biber
Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemeklere lezzet vermesi için yada bazı yemeklerin görselliğini arttırmak için kullanılabilir. Gene...

 

Acı Biber Hapı
Kara Biber
Biber Yağı
Biber Ekimi
Kırmızı Acı Biber
Acı Biber Turşusu
Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Biber Yetiştiriciliği
Biber Fidesi
Acı Biber
Jalapeno Biberi
Arnavut Biberi
Meksika Biberi
Kuru Biber
Cin Biberi
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Biber Çeşitleri
Popüler İçerik
Biber Ekimi
Biber Ekimi
Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmı...
Kırmızı Acı Biber
Kırmızı Acı Biber
Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmı...
Acı Biber Turşusu
Acı Biber Turşusu
Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. T...
Biber
Biber
Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemekte...
Biber Fidesi
Biber Fidesi
Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019