Kıymalı Biber Dolması - Oktay Usta Tarifi
Malzemeler:
- 8-10 adet dolmalık biber (yeşil veya kırmızı)
- 300 gr kıyma (kuzu-et karışımı tercih edilir)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 2 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşaması:
- Biberlerin tepesini kesip çekirdeklerini temizleyin
- Pirinci yıkayıp süzün
- Soğanı ince ince doğrayın
- Domateslerin birini rendeleyin, diğerini halka halka doğrayın
- Maydanozu ince kıyın
İç Harç Hazırlığı:
- Geniş bir kasede kıyma, pirinç, rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates, salça, maydanoz, baharatlar, nar ekşisi ve zeytinyağını karıştırın
- Harç iyice yoğrulana kadar karıştırın
- 10 dakika dinlenmeye bırakın
Doldurma ve Pişirme:
- Biberleri iç harcıyla doldurun (dörte üçü dolacak şekilde)
- Dolu biberleri tencereye dizin
- Üzerine doğranmış domates halkalarını yerleştirin
- Sıcak suyu ekleyin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 45-50 dakika pişirin
Oktay Usta'nın Püf Noktaları:
- Biberlerin içini tamamen doldurmayın, pirinç şişecek yer bırakın
- Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmayın
- Son 10 dakika kapağı açarak suyunu çekmesini sağlayın
- Ilık olarak servis yapın
Servis Önerisi:
- Yoğurt ve mevsim salata ile birlikte servis edebilirsiniz
|