Kıymalı biber dolması oktay usta tarifi nasıl yapılır?

Dolmalık biberlerin lezzetli bir iç harçla buluştuğu bu geleneksel tarif, hem görsel şölen hem de damaklarda iz bırakan bir tat vaat ediyor. Kuzu-et karışımı kıymanın aroması, pirincin kıvamı ve baharatların uyumuyla hazırlanan dolmalar, nar ekşisinin hafif mayhoş dokunuşuyla tamamlanıyor.

28 Ekim 2025

Kıymalı Biber Dolması - Oktay Usta Tarifi


Malzemeler:


  • 8-10 adet dolmalık biber (yeşil veya kırmızı)
  • 300 gr kıyma (kuzu-et karışımı tercih edilir)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşaması:


  • Biberlerin tepesini kesip çekirdeklerini temizleyin
  • Pirinci yıkayıp süzün
  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Domateslerin birini rendeleyin, diğerini halka halka doğrayın
  • Maydanozu ince kıyın

İç Harç Hazırlığı:

  • Geniş bir kasede kıyma, pirinç, rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates, salça, maydanoz, baharatlar, nar ekşisi ve zeytinyağını karıştırın
  • Harç iyice yoğrulana kadar karıştırın
  • 10 dakika dinlenmeye bırakın

Doldurma ve Pişirme:

  • Biberleri iç harcıyla doldurun (dörte üçü dolacak şekilde)
  • Dolu biberleri tencereye dizin
  • Üzerine doğranmış domates halkalarını yerleştirin
  • Sıcak suyu ekleyin
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte 45-50 dakika pişirin

Oktay Usta'nın Püf Noktaları:

  • Biberlerin içini tamamen doldurmayın, pirinç şişecek yer bırakın
  • Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmayın
  • Son 10 dakika kapağı açarak suyunu çekmesini sağlayın
  • Ilık olarak servis yapın

Servis Önerisi:

  • Yoğurt ve mevsim salata ile birlikte servis edebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni