Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra içeriğinde vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahip bir baharat türüdür. Bu özelliğiyle sağlığa inanılmaz katkı sağlar. Magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller ve K, C vitaminleri içermektedir.
İçeriğindeki A vitamini düzenli tüketildiğinde vücudun ihtiyacını karşılayabilir.

Kara biber faydaları nelerdir?

  • İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde doğal bir antibiyotik özelliğe sahiptir. Bu nedenle birçok hastalığa karşı şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Çoğu hastalığa yakalanma riskini azaltırken, serbest radikallerle mücadeleyi arttırır.
  • Genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korur Sindirim sistemine ait organların hastalıklara yakalanma olasılığını minimuma indirir. Sindirim sürecini kısaltır, mide ve bağırsak ile ilgili gelişen hastalıkları önler.
  • Bakterilerin yol açtığı hastalıklara karşı iyi gelir. İshal, kolik ve kabızlık tedavisinde kullanılabilir. Bu tür rahatsızlıkların şiddetini azaltır.
  • Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Antibakteriyel etkisiyle solunum bozuklukları düzenler. Bu tür rahatsızlıklar için üretilen ilaçların içeriğinde kullanılan bir baharattır. Grip hastalığının şiddetini kısa sürede azaltır. Bu hastalık anında çorba ya da çaya eklenerek tüketilebilir.
  • Kara biber antioksidan etkisiyle kanserle mücadele gücünü arttırır. Bu etkisi modern tıp tarafından da kanıtlanmıştır. Birçok kanser türüne karşı etkili olan karar biber kansere yakalanma olasılığını da azaltır. Özellikle cilt kanserine karşı koruma sağlar.
  • Metabolizmayı güçlendirici etkisi vardır. Metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar. Bu etkisi ile karın yağlarını eritmek için kullanılabilir.
  • Düzenli kara biber tüketmek, cilt sağlığını da olumlu yönde etkiler. Serbest radikallerin terleme ya da idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar. İleri yaşlarda oluşan kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
  • Diş sağlığını olumlu yönde etkiler. Diş çürümesini önleyici etkisi bulunmaktadır. Çürüklerle alakalı ağrıları azaltır.
  • Antidepresan olarak kara biberden yararlanılabilir. Stres ve depresyon gibi hastalıklarla mücadele etme gücünü arttırır. Bilişsel kapasitenin artmasını sağlar.
  • Saç sağlığını olumlu yönde etkiler. Kara biberin saç sağlığını koruduğu uzmanlar tarafından bu etkisi de kabul görmüştür. Kepek ve saç dökülmesini karşı iyi gelir.
  • Sigarayı bırakmaya yardımcı ürünlerden biridir. Sigara ile bağımlılık yapan ürünlerden kurtarıcı etkisi vardır.
  • Göz sağlığını ciddi anlamda korur. İçeriğinde bulunan A vitamini göz sağlığının korunmasında yardımcı olur. Antioksidan özelliğinden dolayı göz etrafında oluşan kaşıntı ve tahrişi engeller.
  • Vücuda enerji veren bir baharattır. Özellikle bir bardak sütün içine eklenerek sabahları içildiğinde metabolizmanın hızlanmasını sağlar, fiziki ve zihinsel enerjiyi arttırır.

Kara biberin zararları nelerdir?


Sağlık açısından çok faydalı bir baharat olan kara biberin aşırı tüketimi bazen yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;
  • Aşırı kara biber tüketimi, mide yanmasına yol açabilir. Mideyle alakalı şikâyeti olan kişiler aşırı kara biber tüketiminden kaçınmalıdır.
  • Ağızdan direkt olarak tüketimi akciğere kaçma riski arttırabilir. Özellikle çocuklarda akciğere kaçan karabiber çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle çocuklarda ağızdan direkt tüketime müsaade edilmemelidir. Farklı besinlerle karıştırılarak verilmelidir.
  • Yakıcı etkisi olan kara biber, cilde uygulandığında yanma hissine neden olabilir.
  • Kara biber solunum yollarında tıkanıklık ve tahrişe yol açabilen bir baharattır. Bu nedenle solunum yoluyla kullanımdan kaçınılmalıdır.
  • Nadir durumlarda bilinçsiz tüketim nedeniyle ciltte kızarıklık ve tahrişe yol açabilir.
  • Yakıcı etkisi terlemeye yol açabileceğinden dolayı özellikle sıcak havalarda tüketimine dikkat edilmelidir. Sıcak havalarda aşırı kara biber tüketmek burun kanaması riskini arttırır.
  • Kara biber bazı kullanılan ilaçlarla etkileşim yaratabilir. Özellikle Sklosporin A, kolinerjik ve digoksin gibi ilaç alan hastalarda karabiber dikkatli kullanılmalıdır.
21.01.2024 19:37:11
Kara Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kara Biber Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kara Biber"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık...
Devamını Oku

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı...
Devamını Oku

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı ...
Devamını Oku

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular ...
Devamını Oku

Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif t...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Öz...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmal...
Devamını Oku

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, k...
Devamını Oku

Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda sü...
Devamını Oku

Jalapeno Biberi

Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam an...
Devamını Oku

Arnavut Biberi

Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketl...
Devamını Oku

Meksika Biberi

Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika'da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünya...
Devamını Oku

Kuru Biber

Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzer...
Devamını Oku

Cin Biberi

Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olma...
Devamını Oku

Kırmızı Pul Biber

Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan bah...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra ...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkiler...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki ...
Devamını Oku

Tayland Biberi

Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı b...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemekl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024