Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Fakat çarliston biberi daha kalındır. Kalınlığının yanında daha etlidir. Bütün biberler güneşte kurutulduğunda rengi kırmızı olur.
Çarliston biberi gibi. Daha sonra bu biberler öğütülerek kırmızı biber olurlar. Çarliston biberi C vitamini açısından çok fazla zengindir. İçerisinde kapsaisin adı altında bir madde vardır. Bu maddenin miktarına göre oluşabilecek acılık iştahı arttırır. Bu iştah arttırıcı özeliği ile sindirim sistemine etki etmektedir. Çünkü bir dezenfekte edici olarak etki eder. Çarliston biberi sebze olarak tüketilmektedir. Genel olarak salatalarda ve kızartmalarda kullanılarak tüketilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır.

Çarliston Biberinin Ekimi


Bir saksı içerisine sıcak toprak boşaltın. İçerisine biber tohumlarını yerleştirin. Biber tohumları çok kısa bir zaman ardından çimlenmeye başlayacaktır. Çimlenmenin ardından saksıyı otuz gün serin bir yerde muhafaza edin. Otuz günün ardından tekrardan ılık bir alana getirebilirsiniz. Biber tohumları çimlendikten sonra fide haline gelecektir. Fide haline gelen biberler toprağa dikilmeden önce, saksı içerisinde çiçek açmışsa vakit kaybetmeden o çiçekleri koparın. Zira biber fidelerinin gelişmesini engeller. Biber bitkisi gün ışığını seven bir bitkidir.
Aynı zamanda sıcak havayı da sever. Bu yüzden ekerken güneş gören ve sıcak olan yerlere ekimi gerçekleştirin. Gübre seçiminde ise inek ve koyun gübrelerini kullanın. İnek ve koyun gübreleri bol ürün elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Saksıdan çıkarılan fideleri gevşek topraklara belli aralıklarla dikin. Fideler ekildikten sonra ilk suyunu verin. Ardından ürün verene kadar sulamayı devam ettirin. Fakat biberler toplama aşamasına geldiğinde sulama miktarını azaltın. Sulama yaparken mümkün olduğunca suyu yaprağına ve gövdesine değdirmeyin. Toprağa direk suyu dökün. Sulama yaparken sabah erken saatlerde ve akşam beş veya altı civarlarında sulama yapın. Ekim yerini arada çapalayarak verimi arttırın ve toprağın nefes almasını sağlayın. Çevresinde yabani otlar varsa, temizleyin. Biberler ekildikten iki veya üç ay içerisinde ürün vermektedir. Ürün verdikçe toplayın, yeni yetişecek biberlere yer sağlamış olursunuz.

Çarliston Biberinin Faydaları Nelerdir?

  • Çarliston biberi kan dolaşımını hızlandırmasını sağlamaktadır.
  • Çarliston biberi romatizmalara iyi gelmektedir.
  • Çarliston biber hazmı kolaylaştırır.
  • İştahsız olan insanların biber tüketmeleri söylenir. Çünkü iştah açar.
  • Çarliston biberi midenin kuvvetlenmesini sağlar.
  • Çarliston biberi kanamaları önlemektedir.
  • Çarliston biberi insanları ferahlatır.
  • Çarliston biberinin acı olanları akciğerlerin temizlenmesini sağlar.
  • Balgam sökülmesine yardımcı olur.
  • Çarliston biberi cinsel istekleri arttırır.
  • Çarliston biberinin, eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir.
  • Çarliston biberinin acı olanları boğaz ağrılarına iyi gelmektedir.
  • İçerisindeki C vitamini özelliği ile soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
  • Çarliston biberi içerisinde lif bulunmaktadır. Bu da antioksidan özelliği bulunduğunu göstermektedir. Bu durumda kabızlığın olmasına engel olur.
  • Çünkü içerisinde C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminlerini de barındırmaktadır.
  • Bol bol çarliston biberini tüketirseniz yaşlanmayı geciktirdiğini görürsünüz.
  • Bol çarliston biberi tüketmek vücudu mikroplara karşı korumaktadır.
  • Bedenin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Çarliston biberi, kansere karşı tesirlidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Bol biber tüketmek damarları yumuşamasına yardımcı olmaktadır.
  • İnsanları kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. İçerisinde düşük kalori vardır.
  • Çiğ olarak tüketildiği için kilo alımını azaltmaktadır. Kilo vermeye yardım etmektedir.
  • Çarliston biberi içerisinde A vitamini göz sağlığı için çok yararlıdır.
  • Çarliston biberi içerisinde P vitamini bulunmaktadır. P vitamini de atardamar ve toplardamarlar için çok mühimdir.
  • Gastrit, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklarınız varsa biberi çiğ tüketmek zararlı olabilir. İyice pişirildikten sonra tüketmelisiniz.

19.01.2024 20:17:13
Çarliston Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çarliston Biber Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çarliston Biber"
İyi günler. Ben biber turşusu yapmaya karar verdim. Ama hangi biberlerin kullanılacağını pek bilgim yoktur. Acaba turşu için çarliston biberini kullansam güzel bir turşu olur mu?
Peşrev . 05.10.2018 16:12:56

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır...
Devamını Oku

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık...
Devamını Oku

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı...
Devamını Oku

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı ...
Devamını Oku

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular ...
Devamını Oku

Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif t...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Öz...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmal...
Devamını Oku

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, k...
Devamını Oku

Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda sü...
Devamını Oku

Jalapeno Biberi

Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam an...
Devamını Oku

Arnavut Biberi

Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketl...
Devamını Oku

Meksika Biberi

Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika'da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünya...
Devamını Oku

Kuru Biber

Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzer...
Devamını Oku

Cin Biberi

Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olma...
Devamını Oku

Kırmızı Pul Biber

Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan bah...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra ...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki ...
Devamını Oku

Tayland Biberi

Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı b...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemekl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024