Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif tıpta da çoğu hastalığa karşı kullanılmaktadır. Çoğu hastalığı iyileştirici özelliği olan biberin birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıcı da etkisi vardır. Sağlık için bilindik yüzlerce faydası vardır.
Yüksek oranda vitamin ve mineraller içeren biber, ortalama olarak 70 kalori içermektedir. Besin lifi ve protein bakımından da zengin bir besindir. A vitaminiyle beraber bol miktarda C vitamini deposudur. Biber, kırmızı biber, karabiber, yeşil biber, acı biber, çarliston biber, dolma biber gibi pek çok çeşide sahiptir. Her bir biber farklı renklerde, yapıda ve lezzet olarak birbirinden farklıdır. Bu nedenle sağlık için faydaları da farklılık gösterebilir.

Biberin faydaları nelerdir?

  • Biberin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Burkulma ve spazm nedeniyle yaşanan ağrıların giderilmesi için kullanılabilir. Ağrılı bölgeye biber yağıyla masaj yapıldığında ağrı kesici etki sağlar.
  • Biber, hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan karnosik asit hafıza sağlığıyla beraber beyin fonksiyonlarını da düzenleyici etkiye sahiptir. Konuyla ilgili birçok çalışma yapılmış ve biberin bu etkisi bu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Parkinson, unutkanlık gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı gibi ruh sağlığını da koruyucu etkisi de vardır. Bu etkisinden yararlanabilmek için çocuklara küçük yaşlarda biber yeme alışkanlığı edinilmelidir.
  • Biber kanser tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. İçeriğinde bulunan kapsaisin adlı bileşenin kanser hücrelerinin bir kısmını yok ettiği bilinmektedir. Özellikle prostat kanseri tedavisinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.
  • Migrene karşı kullanılabilir. Migren ağrıları için kurutulmuş biber bir tencereye alınarak kaynatılır. Biberin kaynadığı su solunur. Soluma işlemine 15-20 dakika devam edilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  • Biber öksürük tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Bir miktar balın içine biber tozu eklenerek tüketildiğinde antibiyotik etki yaratarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlık, mide bulantısı ve gaz gibi şikâyetlere karşı iyi gelir. Bu tür sorunları gidermek için biber çayı içilebilir. Biber çayını düzenli tüketmek vücudun genel sağlığını da olumlu yönde etkiler.
  • Biber kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen fazla sıvıyı dışarı atıcı etkiye sahiptir. Vücutta toplanan fazla sıvı kalp sağlığı haricinde akciğer sağlığını da olumsuz etkiler. Bu tür rahatsızlıkların riskini azaltmak için özellikle beyaz biber tüketilmelidir.
  • Kan basıncını dengeleyici etkisi vardır. Kan şekerini kontrol etmek için düzenli biber tüketilmelidir.
  • Mineral deposu olan biber vücut için inanılmaz enerji kaynağıdır.
  • Ciltte gözeneklerin açılmasını ve cildin temizlenerek daha parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Cildin hızla yaşlanmasını engeller ve cildi ölü hücrelerden arındırır. Cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığı içinde faydalıdır. Saçlarda dökülmeyi engeller.
  • Katarakt hastalığına karşı iyi gelir.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu etkisiyle biber kilo vermeye yardımcı olur.
  • Acı biber yüksek tansiyona karşı iyi gelir. Vücutta kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır.
  • Acı biber cilt kanseri başta olmak üzere daha birçok kanser türüne karşı koruyucu etki sağlar. Akciğer ve lösemi kanserine karşı içeriğinde koruyucu maddeler barındırdığı bilinmektedir.
  • Kırmızı biber virüs ve mikroplara karşı vücut direncini arttırır.

Biberin zararları nelerdir?


Sağlık için pek çok faydası olan biber birçok çeşide sahiptir ve her bir çeşidinin faydası ve beraberinde aşırı tüketildiğinde zararı vardır. Beyaz biberin sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak karabiber ve acı biberin aşırı tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğrudan cilde uygulandığında yanma ve tahrişe neden olabilir. Gebelik döneminde aşırıya kaçmadan biber tüketilebilir. Ancak çok fazla karabiber tüketiminin düşük yapmayı tetiklediği bilinmektedir. Emzirme döneminde yine biber aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
19.01.2024 06:28:36
Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biber Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Biber"
Zayıflatırmı biber yemek
Talip . 22.02.2018

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır...
Devamını Oku

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık...
Devamını Oku

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı...
Devamını Oku

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı ...
Devamını Oku

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular ...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Öz...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmal...
Devamını Oku

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, k...
Devamını Oku

Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda sü...
Devamını Oku

Jalapeno Biberi

Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam an...
Devamını Oku

Arnavut Biberi

Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketl...
Devamını Oku

Meksika Biberi

Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika'da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünya...
Devamını Oku

Kuru Biber

Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzer...
Devamını Oku

Cin Biberi

Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olma...
Devamını Oku

Kırmızı Pul Biber

Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan bah...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra ...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkiler...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki ...
Devamını Oku

Tayland Biberi

Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı b...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemekl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024