Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, kapya biber, kıl sivri biber, çarliston biber, sivri biber ve üçburun köy biberi fideleridir. Biber fidesinin ekim zamanı şubat, mart, nisan ayları ve hasat zamanı haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarıdır.

Biber fidesi yetiştiriciliği


Biber sıcağı seven bitkiler grubundandır. Fidenin gelişmesi sıcaklık, kısmen ışık yoğunluğuna, toprak ve havadaki nem gibi çevre faktörlerine bağlıdır. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Ortalama olarak sıcaklığın 24-26 derece olması gerekir. Gündüz hava sıcaklığı 21-26 derece, gece sıcaklığı ise 15-17 derece olduğunda gelişme çok iyi olur. Gündüz sıcaklığının artması ve gece sıcaklığının düşmesi durumunda bitki büyümesi yavaşlar. Gündüz sıcaklık 35 dereceye ulaştığında çiçek dökülmeleri yaşanır. Sıcaklık 38 derecenin üzerine çıktığında ise döllenme son bulur.

Toprak olarak kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ısınabilir, derin, geçirgen, organik maddece zengin olanları tercih edilmelidir. Ağır, killi ve fazla su tutan topraklar biber tarımına uygun değildir. Toprak pH dengesinin ortalama olarak 5,6 ile 6,8 arasında olmalıdır. Biber fidesi suyu çok sever. Toprak nemli olduğunda kök daha rahat aktivitelerde bulunur. Nemin yetersiz olduğu arazilerde büyüme yavaşlar, gövde odunlaşır. Meyveler de küçük kalır ya da hiç tutunamaz.
Uzun süre su verilmezse önemli ölçüde verim kaybı olur. Çiçek dökülmeleri yaşanır. Tüm bu durumlarla karşılaşılmaması için suyun düzenli bir şekilde ve belirli aralıklarda verilmesi gerekir. İlk çiçeklenmenin başladığı dönemde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Biber fideleri tek bir sıra üzerinde 40-50 santim arası mesafe bırakılarak ekilmelidir. Her sıra arası mesafe ise 60-80 santim arası olmalıdır. Biber fidesi saçak kök yapısı nedeniyle az ve sık su ister. Çiçeklenmenin ilk yaşandığı zamanlarda bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. O nedenle bu dönemlerde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Biber fidesi ürün vermeye başladığı zamanlarda aşırı yağışlara maruz kalırsa, meyveler cılız oluşur.

Biber fidesi evlerde saksılarda yetiştirilebileceği gibi, arazilerde de tarım ürünü olarak yetiştirilebilir. İyi bakım koşullarında biber fidesinden yılda birkaç defa ürün alınabilir.
18.01.2024 23:45:44
Biber Fidesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biber Fidesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Biber Fidesi"
Gelecek sene biber dikmek istiyorum ama biberleri fide olarak almak da oldukça zevkli oluyor. Ancak yine de fide olarak mı yoksa tohum olarak mı biber dikeceğimize tam olarak karar veremedik. Belitmek isterim ki, günümüzde en çok fide olarak dikimler yapılmaktadır. Sizce fide olarak mı yoksa tohum olarak mı biber dikmeliyiz?
Levniz . 26.09.2018 03:17:44

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır...
Devamını Oku

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık...
Devamını Oku

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı...
Devamını Oku

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı ...
Devamını Oku

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular ...
Devamını Oku

Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif t...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Öz...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmal...
Devamını Oku

Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda sü...
Devamını Oku

Jalapeno Biberi

Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam an...
Devamını Oku

Arnavut Biberi

Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketl...
Devamını Oku

Meksika Biberi

Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika'da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünya...
Devamını Oku

Kuru Biber

Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzer...
Devamını Oku

Cin Biberi

Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olma...
Devamını Oku

Kırmızı Pul Biber

Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan bah...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra ...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkiler...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki ...
Devamını Oku

Tayland Biberi

Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı b...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemekl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024