Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yemeğin içinde kullanılmaktadır. Acı biberin farklı biber türlerine nazaran sağlık için faydaları daha fazladır. İçeriğinde barındırdığı capsaicin adlı bileşen farklı hastalıklar üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
Acı biber bahçe ve balkonlarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Biber tohumları saksıda, sıcak toprağın içine eklenerek kolaylıkla yetiştirilebilir. Tohumların sıcak toprağa eklenmesindeki amaç, çimlenme süresinin daha kısa olmasıdır. Bu sayede sonuç daha çabuk alınır. Tüm biberlerin yetiştirilme şartları aynıdır. Farklı çeşitteki biberler yan yana ekilerek yetiştirilebilir. Gelişimini tamamlayan biberlerin toplanması gerekir. Bu sayede bir sonraki biberlere yer açılır. Biberlerin sahip olacağı acılık yetiştirildikleri ortamın sıcaklığına göre farklılık gösterir. Sıcaklık ne kadar çoksa yetişen biber o kadar acı olur. Acı biber kırmızı ve yeşil olmak üzere iki türdedir. Her iki türünde kendine özgü özellikleri ve faydaları vardır.

Acı biberin faydaları nelerdir?

  • Kırmızı acı biber alerji nedeniyle oluşan reaksiyonların şiddetini azaltmak amacıyla kullanılabilir.
  • Çok eski yıllardan beri şifa amacıyla kullanılan kırmızı acı biber, kanayan yaralar için kullanılabilir. Kanamanın durmasını sağlar.
    Aynı zamanda migren ve diş ağrıları içinde faydalıdır. Böcek sokması, yılan sokması içinde kullanılabilir.
  • Kırmızı acı biber, içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
  • Vücut sıcaklığını arttırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle terlemeyi arttırır, metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Beyin gelişimi ve fonksiyonları için gerekli olan B grubu vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir.
  • İçeriğinde yer alan E vitamini hücre yenilenmesini destekler. Hasar gören hücreleri onarıcı etkisi vardır.
  • Kolesterolün düşmesini sağlar. Bu sayede kan dengesini korur.
  • Kırmızı acı biber mide asit salgısını dengeleyici etkiye sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.
  • Yeşil acı biber, içeriğinde bulunan P vitamini sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Yine içeriğinde yer alan K vitamini açık yaraların iyileşme sürecini hızlandırarak, kanama riskini azaltır.
  • Vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasını kolaylaştırır.
  • Acı biber cilt sağlığı içinde çok faydalıdır. Cildi yaşlanmaya karşı korur, dinç ve daha canlı bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Sindirim sistemiyle ilgili gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.
  • Tip 2 diyabet hastalığına karşı vücudu korur. Diyabetik nöropati hastalığının tedavisinde alternatif olarak acı biberden yararlanılabilir.
  • Cinsel aktiviteyi arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Tansiyon rahatsızlıkları üzerinde etkilidir. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar.
  • Rahim, pankreas, mesane, yemek borusu, karaciğer, akciğer, meme, prostat gibi kanser türlerine karşı iyi geldiği bilinmektedir. Kırmızı acı biberin kanser hücrelerini azalttığı ve zamanla yok ettiği bilinmektedir.
  • Antioksidan bakımından zengin bir besin olan acı biber, solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
  • Kışın tüketildiğinde vücudu ısıtarak üşümeye karşı iyi gelir. Daha çok el ve ayakların ısınmasını sağlar.
  • Eklem iltihaplarında acı biberin olumlu etkileri bulunmaktadır. Eklem iltihabı nedeniyle yaşanan ağrıları hafifletir. Zona nedeniyle yaşanan ağrılar üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır.

Acı biberin zararları nelerdir?

  • Mide problemi olan kişilerin acı biber tüketmesi önerilmemektedir. Midede tahriş, yara ya da yanma gibi şikâyeti olan kişilerde bu problemlerin daha da şiddetlenmesini sağlar.
  • Acı biber kişide sinir halinin artmasına yol açabilir.
  • Basur hastalarında kanamayı ve basur memelerinin hassasiyetini arttırıcı etkiye sahiptir.
  • Acı biber kesinlikle kızartılarak tüketilmemelidir. Kızartma işlemi içeriğinde bulunan vitaminlerin etkisini yok edebilir. Közleyerek ya da direkt olarak tüketimi önerilmektedir.
19.01.2024 06:10:54
Acı Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Acı Biber Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Acı Biber"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır...
Devamını Oku

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık...
Devamını Oku

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı...
Devamını Oku

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı ...
Devamını Oku

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular ...
Devamını Oku

Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif t...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Öz...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmal...
Devamını Oku

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, k...
Devamını Oku

Jalapeno Biberi

Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam an...
Devamını Oku

Arnavut Biberi

Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketl...
Devamını Oku

Meksika Biberi

Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika'da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünya...
Devamını Oku

Kuru Biber

Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzer...
Devamını Oku

Cin Biberi

Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olma...
Devamını Oku

Kırmızı Pul Biber

Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan bah...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra ...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkiler...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki ...
Devamını Oku

Tayland Biberi

Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı b...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemekl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024