Acı Biber
Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yemeğin içinde kullanılmaktadır. Acı biberin farklı biber türlerine nazaran sağlık için faydaları daha fazladır. İçeriğinde barındırdığı capsaicin adlı bileşen farklı hastalıklar üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
Acı biber bahçe ve balkonlarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Biber tohumları saksıda, sıcak toprağın içine eklenerek kolaylıkla yetiştirilebilir. Tohumların sıcak toprağa eklenmesindeki amaç, çimlenme süresinin daha kısa olmasıdır. Bu sayede sonuç daha çabuk alınır. Tüm biberlerin yetiştirilme şartları aynıdır. Farklı çeşitteki biberler yan yana ekilerek yetiştirilebilir. Gelişimini tamamlayan biberlerin toplanması gerekir. Bu sayede bir sonraki biberlere yer açılır. Biberlerin sahip olacağı acılık yetiştirildikleri ortamın sıcaklığına göre farklılık gösterir. Sıcaklık ne kadar çoksa yetişen biber o kadar acı olur. Acı biber kırmızı ve yeşil olmak üzere iki türdedir. Her iki türünde kendine özgü özellikleri ve faydaları vardır.
Acı biberin faydaları nelerdir?- Kırmızı acı biber alerji nedeniyle oluşan reaksiyonların şiddetini azaltmak amacıyla kullanılabilir.
- Çok eski yıllardan beri şifa amacıyla kullanılan kırmızı acı biber, kanayan yaralar için kullanılabilir. Kanamanın durmasını sağlar.
Aynı zamanda migren ve diş ağrıları içinde faydalıdır. Böcek sokması, yılan sokması içinde kullanılabilir.
- Kırmızı acı biber, içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
- Vücut sıcaklığını arttırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle terlemeyi arttırır, metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur.
- Beyin gelişimi ve fonksiyonları için gerekli olan B grubu vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir.
- İçeriğinde yer alan E vitamini hücre yenilenmesini destekler. Hasar gören hücreleri onarıcı etkisi vardır.
- Kolesterolün düşmesini sağlar. Bu sayede kan dengesini korur.
- Kırmızı acı biber mide asit salgısını dengeleyici etkiye sahiptir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.
- Yeşil acı biber, içeriğinde bulunan P vitamini sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Yine içeriğinde yer alan K vitamini açık yaraların iyileşme sürecini hızlandırarak, kanama riskini azaltır.
- Vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasını kolaylaştırır.
- Acı biber cilt sağlığı içinde çok faydalıdır. Cildi yaşlanmaya karşı korur, dinç ve daha canlı bir görünüm kazanmasını sağlar.
- Sindirim sistemiyle ilgili gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.
- Tip 2 diyabet hastalığına karşı vücudu korur. Diyabetik nöropati hastalığının tedavisinde alternatif olarak acı biberden yararlanılabilir.
- Cinsel aktiviteyi arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Tansiyon rahatsızlıkları üzerinde etkilidir. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar.
- Rahim, pankreas, mesane, yemek borusu, karaciğer, akciğer, meme, prostat gibi kanser türlerine karşı iyi geldiği bilinmektedir. Kırmızı acı biberin kanser hücrelerini azalttığı ve zamanla yok ettiği bilinmektedir.
- Antioksidan bakımından zengin bir besin olan acı biber, solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
- Kışın tüketildiğinde vücudu ısıtarak üşümeye karşı iyi gelir. Daha çok el ve ayakların ısınmasını sağlar.
- Eklem iltihaplarında acı biberin olumlu etkileri bulunmaktadır. Eklem iltihabı nedeniyle yaşanan ağrıları hafifletir. Zona nedeniyle yaşanan ağrılar üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır.
Acı biberin zararları nelerdir?- Mide problemi olan kişilerin acı biber tüketmesi önerilmemektedir. Midede tahriş, yara ya da yanma gibi şikâyeti olan kişilerde bu problemlerin daha da şiddetlenmesini sağlar.
- Acı biber kişide sinir halinin artmasına yol açabilir.
- Basur hastalarında kanamayı ve basur memelerinin hassasiyetini arttırıcı etkiye sahiptir.
- Acı biber kesinlikle kızartılarak tüketilmemelidir. Kızartma işlemi içeriğinde bulunan vitaminlerin etkisini yok edebilir. Közleyerek ya da direkt olarak tüketimi önerilmektedir.
19.01.2024 06:10:54
Acı Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Acı Biber"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|