Acı biberli sosun tarifini nasıl hazırlayabilirim?

Lezzet sevenler için hazırlanan bu acı biberli sos, hem pratik hem de çok yönlü kullanımıyla mutfaklarda sıkça yer bulacak bir tarif. Taze veya kurutulmuş acı biberlerle hazırlanabilen bu sos, sarımsak ve baharatlarla zenginleştirilerek eşsiz bir tat profili sunuyor.

28 Ekim 2025

Acı Biberli Sos Tarifi


Malzemeler:


  • 10-12 adet taze acı biber (isteğe bağlı olarak kurutulmuş da kullanılabilir)
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:


  • Acı biberleri iyice yıkayıp, saplarını temizleyin. İsterseniz çekirdeklerini çıkararak acılık seviyesini ayarlayabilirsiniz.
  • Biberleri küçük parçalar halinde doğrayın. Sarımsakları da ince ince dilimleyin veya ezin.
  • Orta ateşte bir tavaya zeytinyağını alın. Yağ ısınınca biberleri ve sarımsakları ekleyip, yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5-7 dakika) kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin.
  • Tuz, şeker ve kimyonu ekleyip karıştırın. Dilerseniz bir çay kaşığı kadar nar ekşisi de ekleyebilirsiniz.
  • Ocaktan aldıktan sonra limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.
  • Sosu blender'dan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. Daha akışkan bir sos isterseniz, bir miktar su ekleyebilirsiniz.
  • Hazırladığınız sosu cam bir kavanoza alarak buzdolabında saklayın. 1-2 hafta tazeliğini koruyacaktır.

Not:

  • Acı seviyesini biberlerin çekirdeklerini çıkararak veya daha az acı biber kullanarak ayarlayabilirsiniz.
  • Bu sosu et yemeklerinde, makarnalarda, sandviçlerde ve mezelerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni