Uzun acı biber turşusu nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Lezzetli ve çıtır uzun acı biber turşusu hazırlamak için gerekli tüm malzemeler ve adım adım yapılış detayları burada. Turşunun kıvamını koruması ve uzun süre dayanması için püf noktaları da paylaşıyoruz.

28 Ekim 2025

Uzun Acı Biber Turşusu Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kg uzun acı biber (taze ve diri olmalı)
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı sirke (üzüm veya elma sirkesi tercih edilir)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 8-10 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı nohut (turşunun diri kalması için)
  • 1 çay kaşığı şeker (fermantasyonu dengelemek için, opsiyonel)
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu (ekşilik ve dayanıklılık için, opsiyonel)

Hazırlık Aşamaları:


  • Biberleri yıkayıp, saplarını kesin. Delikli turşuluk biber kullanıyorsanız, uç kısmını bıçakla hafifçe çizerek turşu suyunun içine işlemesini sağlayın.
  • Biberleri, hava almayan cam kavanoza sıkıca dizin. Aralara sarımsakları ekleyin.
  • Ayrı bir tencerede su, sirke, tuz, şeker ve limon tuzunu kaynatın. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha ocakta tutup, soğumaya bırakın.
  • Soğuyan turşu suyunu, biberlerin üzerine dökün. Su biberleri tamamen örtmeli, üstte 2 parmak boşluk kalmalı.
  • Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen serin bir yerde (18-22°C) 2-3 hafta bekletin. İlk hafta kapağını ara sıra açarak gaz çıkışı sağlayın.

Püf Noktaları:

  • Biberlerin çürük veya ezik olmamasına dikkat edin.
  • Kullanılan suyun kireçsiz olması turşunun rengi ve tadı için önemlidir.
  • Turşu oluşumu sırasında küf oluşursa, hemen temizleyin ve üzerine bir miktar sirke ekleyin.
  • Kavanozun ağzına naylon streç film sararak hava almasını engelleyebilirsiniz.

Servis Önerisi:

  • Turşu 3 hafta sonra tüketime hazırdır. Zeytinyağı ve sarımsakla marine ederek meze olarak servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni