Sarı turşu biber nasıl yapılır ve hangi malzemeler gerekir?

Sarı biber turşusunun canlı rengi ve lezzetli dokusuyla sofraları renklendiren bu tarif, ev yapımı turşu sevenler için ideal bir seçenek sunuyor. Çarliston veya dolmalık sarı biberlerin özenle hazırlanışından, turşunun kıvamını koruyan püf noktalarına kadar tüm detaylar bu rehberde bir araya geliyor.

28 Ekim 2025

Sarı Turşu Biber Tarifi ve Malzemeleri


Gerekli Malzemeler:


  • 1 kg sarı çarliston biber (veya dolmalık sarı biber)
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 litre içme suyu
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1 avuç nohut (fermantasyon için)
  • 1 dal defne yaprağı (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kereviz tohumu (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


1. Biberlerin Hazırlanması:

  • Biberleri güzelce yıkayın ve saplarını kesin
  • Biberlerin üzerine çatalla birkaç delik açın (turşu suyunun içine işlemesi için)
  • Biberleri temiz bir turşu kavanozuna sıkıca yerleştirin

2. Turşu Suyunun Hazırlanması:

  • 1 litre suyu kaynatın ve soğumaya bırakın
  • Ilık suya kaya tuzu, şeker, sirke ve limon tuzunu ekleyip karıştırın

3. Kavanozun Doldurulması:

  • Kavanoza sarımsakları, nohutu ve baharatları ekleyin
  • Hazırladığınız turşu suyunu biberlerin üzerini geçecek şekilde dökün
  • Kapağını sıkıca kapatın

4. Bekletme ve Saklama:

  • Kavanozu güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin
  • Yaklaşık 15-20 gün sonra turşunuz hazır olacaktır
  • Turşu olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklayın

Püf Noktaları:

  • Biberlerin çıtır kalması için limon tuzu kullanın
  • Kullanacağınız tüm malzemelerin temiz olmasına dikkat edin
  • Turşu yapımında klorlu su kullanmayın
  • Kavanozun ağzını sıkıca kapattığınızdan emin olun

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni