Köz biberli makarna nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısınız?

Közlenmiş kırmızı biberin tatlı dumanlı lezzetiyle buluşan makarna, hem göze hem damağa hitap eden bir şölene dönüşüyor. Sarımsak ve limonun ferahlığıyla dengelenen bu tarif, sıradan makarnalardan sıyrılarak sofralara özel bir dokunuş katıyor.

28 Ekim 2025

Köz Biberli Makarna Tarifi


Malzemeler:


  • 250 gram makarna (spagetti veya fettuccine)
  • 2 adet kırmızı biber (büyük boy)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • Tuz ve karabiber
  • 1/2 limonun suyu
  • Taze fesleğen veya maydanoz (servis için)
  • Rendelenmiş parmesan peyniri (isteğe bağlı)

Hazırlık Süresi: 10 dakika


Pişirme Süresi: 20 dakika

Yapılışı:

1. Biberleri Közleme:

  • Fırını 200°C'ye ısıtın. Biberleri fırın tepsisine yerleştirip her tarafını hafifçe zeytinyağı ile yağlayın.
  • Biberleri 20-25 dakika, dış kabukları kararıncaya kadar fırında pişirin. Ara sıra çevirmeyi unutmayın.
  • Fırından çıkarıp bir kaseye alın ve üzerini streç filmle kapatın. 10 dakika bekletin, böylece buharıyla kabukları kolayca soyulacaktır.
  • Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Biberleri ince şeritler halinde doğrayın.

2. Makarnayı Haşlama:

  • Derin bir tencerede suyu kaynatın, tuz ekleyin.
  • Makarnayı paket üzerindeki süre kadar pişirin.
  • Makarnayı süzmeyin, bir kepçe makarna suyunu ayırın ve makarnayı kenara alın.

3. Sosu Hazırlama:

  • Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın.
  • Sarımsakları ekleyip hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Közlenmiş biber şeritlerini ve kırmızı pul biberi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Limon suyunu, tuz ve karabiberi ilave edin.

4. Birleştirme ve Servis:

  • Haşlanmış makarnayı tavaya ekleyin, ayırdığınız makarna suyundan birkaç yemek kaşığı ekleyip karıştırın.
  • 2-3 dakika makarna ve sosu birlikte pişirin, sosun kıvam almasını sağlayın.
  • Üzerine taze fesleğen veya maydanoz serpiştirip sıcak servis yapın.
  • İsteğe bağlı olarak rendelenmiş parmesan peyniri ile servis edebilirsiniz.

İpuçları:

  • Közlenmiş biberleri önceden hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Vejetaryen seçenek için parmesan yerine besin mayası kullanabilirsiniz.
  • Acı severler için közlenmiş biberlere bir miktar acı biber ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni