Köz biber dolması nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Közlenmiş biberlerin eşsiz aromasıyla hazırlanan bu dolma, geleneksel lezzetleri modern tekniklerle buluşturuyor. Biberlerin fırında közlenmesi ve özel püf noktalarıyla hazırlanan iç harcın dengeli birleşimi, her sofraya şık bir dokunuş katıyor.

28 Ekim 2025

Köz Biber Dolması Tarifi ve Püf Noktaları


Malzemeler:


  • 6-8 adet dolmalık biber (iri ve etli)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşaması:


  • Biberleri yıkayıp kurulayın. Tepsiye dizip fırında 200 derecede 15-20 dakika közleyin
  • Közlenen biberleri sıcakken streç filme sarıp 10 dakika bekletin
  • Biberlerin kabuklarını kolayca soyun ve saplarını keserek içlerini temizleyin

İç Harç Hazırlığı:

  • Soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurun
  • Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar pişirin
  • Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • Yıkanmış pirinci, baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın
  • İç harcı soğumaya bırakın

Doldurma ve Pişirme:

  • Hazırladığınız iç harçla közlenmiş biberleri doldurun
  • Dolmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin
  • Üzerine 1 su bardağı sıcak su ve biraz zeytinyağı ekleyin
  • Kısık ateşte 30-35 dakika pişirin

Püf Noktaları:

  • Biberleri közledikten sonra streç filme sarmak kabukların kolay soyulmasını sağlar
  • İç harcı soğuduktan sonra biberlere doldurun, böylece pirinçler daha iyi pişer
  • Dolmaları tencerede sıkı dizmek dağılmalarını önler
  • Kısık ateşte pişirmek dolmaların daha lezzetli olmasını sağlar
  • Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirip servis yapın

Servis Önerisi:

  • Yoğurt ve taze naneyle birlikte servis edebilirsiniz
  • Üzerine sumak serperek farklı bir lezzet katabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni