Kırmızı Biber Sarması Tarifi
Kırmızı biber sarması, Akdeniz ve Ege mutfaklarının sevilen yemeklerinden biridir. Dolmalık kırmızı biberlerin içinin lezzetli bir harçla doldurulup pişirilmesiyle hazırlanır.
Malzemeler (4-6 kişilik):
- 10-12 adet dolmalık kırmızı biber
- 1 su bardağı pirinç
- 250 gr kıyma (kuzu veya dana)
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı nane
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı sıcak su
İç Harcın Hazırlanışı:
- Pirinci yıkayıp süzün
- Soğanı ince ince doğrayın
- Sarımsakları ezin veya rendeleyin
- Maydanozu ince kıyın
- Tüm malzemeleri (pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça, baharatlar, maydanoz ve zeytinyağının yarısı) bir kapta iyice karıştırın
- Harcı 15-20 dakika dinlendirin
Biberleri Hazırlama ve Doldurma:
- Biberlerin tepesini düzgünce kesin ve çekirdeklerini temizleyin
- Hazırladığınız harçla biberleri doldurun (3/4'ü kadar doldurun, pirinç pişince genişler)
- Kapaklarını kapatın
Pişirme:
- Dolu biberleri tencereye dizin
- Kalan zeytinyağını ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 35-40 dakika pişirin
- Pirinçler ve biberler yumuşayınca ocaktan alın
- 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın
Notlar:
- Vejetaryen seçenek için kıyma yerine aynı miktarda bulgur kullanabilirsiniz
- İsteğe bağlı olarak iç harca çam fıstığı veya kuş üzümü ekleyebilirsiniz
- Biberlerin çabuk pişmesi için önceden haşlayabilirsiniz
|