Kapya biberli meze tarifleri nelerdir ve nasıl yapılır?

Kapya biberin tatlı ve etli dokusunu öne çıkaran dört farklı meze tarifi, hem pratik hem de lezzetli seçenekler sunuyor. Fırınlanmış kapya biberden ezmeye, dolmadan cevizli mezeye kadar her tarif, bu özel sebzenin farklı yönlerini keşfetmek için bir rehber niteliğinde.

28 Ekim 2025

Kapya Biberli Meze Tarifleri ve Yapılışları


Kapya biber, tatlı ve etli yapısıyla mezelerde sıklıkla kullanılan lezzetli bir sebzedir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz birbirinden nefis kapya biberli meze tarifleri:

1. Fırınlanmış Kapya Biber Mezesi


  • 4-5 adet kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım limonun suyu

Yapılışı:


  • Kapya biberleri yıkayıp kurulayın, ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini temizleyin
  • Fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine zeytinyağı, tuz, kekik gezdirin
  • 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin
  • Fırından çıkarıp soğumaya bırakın
  • Sarımsakları ezip limon suyu ile karıştırın ve biberlerin üzerine gezdirin
  • Servis yapmadan önce en az 1 saat buzdolabında dinlendirin

2. Kapya Biber Ezmesi

  • 6 adet kapya biber
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz ve limon suyu

Yapılışı:


  • Kapya biberleri ızgara veya fırında közleyin
  • Közlenen biberlerin kabuklarını soyun
  • Biberleri blender'a alın, tahin, sarımsak, kimyon ve tuz ekleyin
  • Kıvam alana kadar blender'dan geçirin
  • Zeytinyağı ve limon suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın
  • Servis kabına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin

3. Kapya Biber Dolması

  • 8 adet kapya biber
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 soğan
  • 2 domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Baharatlar (tuz, karabiber, pul biber)

Yapılışı:


  • Kapya biberlerin tepesini kesip çekirdeklerini temizleyin
  • Soğanı ince ince doğrayıp kavurun
  • Salçayı ekleyip 2 dakika daha kavurun
  • Rendelenmiş domates, bulgur ve baharatları ekleyip karıştırın
  • İnce kıyılmış maydanozu ekleyip iç harcı hazırlayın
  • Biberleri iç harcıyla doldurun
  • Tencerede az suyla 25-30 dakika pişirin
  • Soğuduktan sonra servis yapın

4. Kapya Biber ve Cevizli Meze

  • 4 adet kapya biber
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı nane
  • Tuz ve zeytinyağı

Yapılışı:


  • Kapya biberleri fırında veya tavada pişirin
  • Pişen biberleri ince ince doğrayın
  • Cevizleri iri parçalar halinde doğrayın
  • Yoğurt, sarımsak ve tuzu karıştırın
  • Tüm malzemeleri birleştirip karıştırın
  • Üzerine zeytinyağı ve nane serperek servis yapın

Püf Noktaları:

  • Kapya biberleri közlerken kabuklarının kolay soyulması için piştikten sonra streç filme sarabilirsiniz
  • Mezeleri en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirerek servis yapın
  • Zeytinyağı kullanımında kaliteli sızma zeytinyağı tercih edin
  • Mezelerin lezzetinin daha iyi oturması için bir gece önceden hazırlayabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni