Kapya Biberli Meze Tarifleri ve Yapılışları
Kapya biber, tatlı ve etli yapısıyla mezelerde sıklıkla kullanılan lezzetli bir sebzedir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz birbirinden nefis kapya biberli meze tarifleri:
1. Fırınlanmış Kapya Biber Mezesi
- 4-5 adet kapya biber
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Kapya biberleri yıkayıp kurulayın, ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini temizleyin
- Fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine zeytinyağı, tuz, kekik gezdirin
- 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin
- Fırından çıkarıp soğumaya bırakın
- Sarımsakları ezip limon suyu ile karıştırın ve biberlerin üzerine gezdirin
- Servis yapmadan önce en az 1 saat buzdolabında dinlendirin
2. Kapya Biber Ezmesi
- 6 adet kapya biber
- 2 yemek kaşığı tahin
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz ve limon suyu
Yapılışı:
- Kapya biberleri ızgara veya fırında közleyin
- Közlenen biberlerin kabuklarını soyun
- Biberleri blender'a alın, tahin, sarımsak, kimyon ve tuz ekleyin
- Kıvam alana kadar blender'dan geçirin
- Zeytinyağı ve limon suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın
- Servis kabına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin
3. Kapya Biber Dolması
- 8 adet kapya biber
- 1 su bardağı bulgur
- 1 soğan
- 2 domates
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı salça
- Baharatlar (tuz, karabiber, pul biber)
Yapılışı:
- Kapya biberlerin tepesini kesip çekirdeklerini temizleyin
- Soğanı ince ince doğrayıp kavurun
- Salçayı ekleyip 2 dakika daha kavurun
- Rendelenmiş domates, bulgur ve baharatları ekleyip karıştırın
- İnce kıyılmış maydanozu ekleyip iç harcı hazırlayın
- Biberleri iç harcıyla doldurun
- Tencerede az suyla 25-30 dakika pişirin
- Soğuduktan sonra servis yapın
4. Kapya Biber ve Cevizli Meze
- 4 adet kapya biber
- 1 su bardağı ceviz içi
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı nane
- Tuz ve zeytinyağı
Yapılışı:
- Kapya biberleri fırında veya tavada pişirin
- Pişen biberleri ince ince doğrayın
- Cevizleri iri parçalar halinde doğrayın
- Yoğurt, sarımsak ve tuzu karıştırın
- Tüm malzemeleri birleştirip karıştırın
- Üzerine zeytinyağı ve nane serperek servis yapın
Püf Noktaları:
- Kapya biberleri közlerken kabuklarının kolay soyulması için piştikten sonra streç filme sarabilirsiniz
- Mezeleri en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirerek servis yapın
- Zeytinyağı kullanımında kaliteli sızma zeytinyağı tercih edin
- Mezelerin lezzetinin daha iyi oturması için bir gece önceden hazırlayabilirsiniz
|