Cevizli biberli yunan ezmesi nasıl yapılır? tarifi nedir?

Akdeniz'in nefis lezzetlerinden biri olan bu ezme, patlıcanın biber ve cevizle uyumunu yansıtan enfes bir meze seçeneği. Fırında pişirilen sebzelerin aroması, ceviz ve nar ekşisiyle birleşerek hem hafif hem doyurucu bir tat sunuyor.

28 Ekim 2025

Cevizli Biberli Yunan Ezmesi (Melitzanosalata me Karydia & Piperies) Tarifi


Malzemeler:


  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 3/4 su bardağı ceviz içi (ayrıca süsleme için bir miktar)
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş veya ezilmiş)
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • Tuz ve karabiber (damak zevkinize göre)
  • 1 dal taze soğan (ince doğranmış)
  • Maydanoz (servis için)

Yapılışı:


  • Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra çatal ile birkaç yerinden delin. Bu, buhardan patlamasını önler.
  • Fırını 200°C'ye ısıtın. Patlıcanları ve biberleri fırın tepsisine yerleştirip, üzerlerine biraz zeytinyağı sürün. Yaklaşık 30-40 dakika veya dışları kararıp yumuşayana kadar pişirin.
  • Sebzeleri fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Ilındıklarında patlıcanların kabuklarını soyun ve biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince doğrayın.
  • Bir mutfak robotuna soyulmuş patlıcanları, doğranmış biberleri, ceviz içlerini, sarımsağı, taze soğanı, limon suyunu, nar ekşisini (kullanıyorsanız), tuz ve karabiberi ekleyin.
  • Tüm malzemeler pürüzsüz bir kıvam alana kadar kısa aralıklarla çalıştırın. Kıvamını kontrol ederek zeytinyağını yavaş yavaş ekleyin.
  • Ezme istediğiniz kıvama geldiğinde bir kaseye alın ve üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
  • Servis yapmadan önce üzerini zeytinyağı, kıyılmış ceviz ve maydanoz yaprakları ile süsleyin.

Püf Noktaları:

  • Patlıcanları közlemek isterseniz, ocak üzerinde veya ızgarada da pişirebilirsiniz. Bu, ezmeye dumanlı bir tat katacaktır.
  • Ezmenin kıvamını kontrol ederek daha kremsi veya daha pütürlü yapabilirsiniz.
  • Dinlendirme süresi, tüm lezzetlerin birbirine karışmasını sağlar, bu nedenle atlamayın.

Servis Önerisi:

  • Taze ekmek, pide veya kraker ile birlikte mezelerin yanında servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni