Biberli meze tarifleri için en lezzetli öneriler neler?

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biberli mezeler, hem renkli görünümleri hem de pratik hazırlanışlarıyla sofraların baş tacı oluyor. Fırında kırmızı biberden zeytinyağlı dolmaya, cevizli salatadan Antep usulü muhammaraya kadar her damak zevkine hitap eden tarifler, hem günlük hayatta hem de özel davetlerde kolaylıkla hazırlanabiliyor.

28 Ekim 2025

Biberli Meze Tarifleri: En Lezzetli ve Pratik Öneriler


Biber, Türk mutfağında mezelerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Hem sade hem de dolma şeklinde hazırlanabilen biberli mezeler, sofralara renk ve lezzet katar. İşte denenmiş, en lezzetli biberli meze tarifleri:

1. Fırında Kırmızı Biber Mezesi


  • 4-5 adet kırmızı kapya biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz, karabiber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Biberleri fırında veya ızgarada kabukları kararana kadar pişirin. Kabuklarını soyduktan sonra ince şeritler halinde doğrayın. Zeytinyağı, sarımsak, kekik, tuz ve karabiberle marine edip, üzerine nar ekşisi gezdirerek servis yapın.

2. Zeytinyağlı Biber Dolması


  • 10-12 adet yeşil dolmalık biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 soğan (küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz, karabiber, nane

Biberlerin tepesini kesip çekirdeklerini temizleyin. İç harcı için tüm malzemeleri karıştırın ve biberlere doldurun. Tencereye dizip, üzerini geçecek kadar sıcak su ve zeytinyağı ekleyerek kısık ateşte pişirin.

3. Cevizli Biber Salatası

  • 4 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
  • 3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu

Biberleri fırınlayıp kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Tüm malzemeleri bir kasede karıştırın. En az 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.

4. Antep Usulü Muhammara

  • 3 kırmızı biber (konserve veya fırınlanmış)
  • 1 su bardağı ceviz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tüm malzemeleri mutfak robotundan pürüzsüz kıvam alana kadar çekin. Üzerine zeytinyağı gezdirip, ceviz ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

5. Yoğurtlu Biber Mezesi

  • 4 adet yeşil biber (küp doğranmış)
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Biberleri zeytinyağında yumuşayana kadar soteleyin. Yoğurt ve ezilmiş sarımsağı karıştırın. Üzerine sotelenmiş biberleri ekleyip, kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirerek servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Biberleri fırınlarken çok yumuşamalarına izin vermeyin
  • Zeytinyağlı mezeleri oda sıcaklığında servis edin
  • Muhammarayı bir gece önceden hazırlarsanız lezzeti daha iyi oturur
  • Taze baharat kullanımı mezelerin lezzetini artırır

Bu tariflerle hem günlük sofralarınızı hem de özel günlerinizi şenlendirebilir, misafirlerinize unutulmaz bir lezzet şöleni sunabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni