Biber ve kabak dolması nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?
Hem etli hem de zeytinyağlı seçenekleriyle geleneksel bir dolma tarifi. Biber ve kabağın mükemmel uyumu, pirinçli iç harcın baharatlarla zenginleştirilmesiyle ortaya çıkan bu nefis yemek, püf noktalarıyla daha da lezzetli hale geliyor. Pişirme teknikleri ve servis önerileriyle tam kıvamında dolmalar yapmanın incelikleri paylaşılıyor.
Biber ve Kabak Dolması Tarifi
Malzemeler (4-6 kişilik):
- 8-10 adet orta boy dolmalık biber
- 8-10 adet orta boy dolmalık kabak
- 2 su bardağı pirinç
- 250 gr kıyma (veya 1 bardak zeytinyağlı için sadece zeytinyağ)
- 2 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 su bardağı sıcak su
- 1/2 su bardağı zeytinyağ
Yapılışı:
- Pirinci yıkayıp süzün, bir kaseye alın
- Soğanı ince ince doğrayın
- Maydanozu ince kıyın
- Biberlerin kapaklarını kesin ve içlerini temizleyin
- Kabakların içini özel oyucu ile veya kesme bıçağı yardımıyla oyun
- Bir tavada zeytinyağını kızdırın, soğanları kavurun
- Kıyma ekleyip rengi dönene kadar pişirin (vejetaryen için bu adımı atlayın)
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun
- Pirinci, baharatları, maydanozu ekleyip 3-4 dakika daha karıştırın
- Ocaktan alıp nar ekşisini ekleyin
- Hazırladığınız içi biber ve kabaklara doldurun
- Tencereye dizin, üzerine sıcak su ekleyin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 35-40 dakika pişirin
Püf Noktaları:
- Pirinci önceden 15-20 dakika ılık suda bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız
- Dolmaları tencereye sıkı dizmek pişme sırasında dağılmalarını önler
- Kabakların içini oyduktan sonra tuzlu suda 10 dakika bekletirseniz acılığı gider
- Pişirme suyuna 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek dolmaların rengini korur
- Dolmaları doldururken iç harcını çok sıkıştırmayın, pirinç şişecek yer bırakın
- Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık açmamaya özen gösterin
- Ocaktan aldıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin, böylece daha lezzetli olur
- Zeytinyağlı yapacaksanız, iç harcına 1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz
Servis Önerisi:
- Yoğurt veya cacık eşliğinde servis yapabilirsiniz
- Üzerine nane ve zeytinyağ gezdirerek sunum yapabilirsiniz
|