Kuru Biber

Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir. Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler normal kalori değerlerinin çok altında çıkmaktadır. Diyet yapmak isteyen ya da hafif yemekler tercih eden ev hanımları için öncelikli tercih kurutulmuş besinler olmaktadır.
Besin değerinden hiçbir şey kaybetmeden sadece yağ ve benzeri fazlası kullanıldığında metabolizmada sıkıntılara yol açan maddelerin miktarı düşmektedir. Kurutma işlemi genelde ev hanımları tarafından tercih edilmemektedir. Bunun sebebi oldukça zaman ve enerji kaybına neden olmasıdır. Bu işlem oldukça uzun ve hummalı bir süreçten geçmektedir. Özellikle de bu biberi siz yetiştiriyorsanız. Biberin yetiştirilme ve kurutulma aşaması şu şekilde gerçekleşmektedir:

Öncelikle Tarım ve Köy İşlerine bağlı bir yerden ya da besin tohumları satan dükkanlardan biber tohumu satın alınır. Bu biberin ekilebileceği bir sera ortamı oluşturulması gerekir. Bu biber tohumunun olgun bir hal alana kadar havasız bir ortamda güneşi görebileceği bir şekilde ekilir. Ekmiş olduğumuz biber yaklaşık olarak bir ay gibi sürenin ardından bir karış seviyesine geldiğinde çekilir. Sahip olduğumuz tarla ya da işletme alanına öncesinde ekeceğimiz yere su bırakılarak, aralarında 20 cm bir mesafe bırakılarak dikilir. Dikim işlemi suyun çekilmesini bekledikten sonra yapılırsa daha verimli bir sonuç alınması muhtemel olur.
Ekmiş olduğumuz biber önceden suladığımız için 4-5 gün herhangi bir su ihtiyacı duymaz. Bu sürenin ardından tekrar su verilmesi gerekir. Bu işlemi yaklaşık olarak 4-5 sefer tekrarladıktan sonra içinde büyük bir ihtimalle otlar birikmeye başlar. Bu otları temizledikten sonra biber olgunlaşıp besin vermeye başlayana kadar yaklaşık olarak 2-3 sefer daha tekrar etmeliyiz. Biber hassas bir besin maddesi olduğundan ötürü ekimi, sulaması ve çapa vurulması esnasında dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde gövdesi en ufak bir darbede hasar alır ve kurumaya yüz tutar. Biberin besin verebilmesine kadar geçen süreç yaklaşık olarak 2-3 ay dolaylarında sürmektedir. Bu sürecin ardından besin vermeye başlayan biber 6-7 hasadın sonunda besin verme işlemine son vermeye yüz tutar.

Kurutma için en uygun olan biber türü kırmızı biberdir. Kırmızı biber en sona bırakılmalıdır. Çünkü biber bitkisinin gövdesi biberi kırmızı hale getirirken oldukça zorlanmaktadır. Biberi kırmızı hale bırakmak sonrasında alacağımız hasat miktarını azaltmaktadır.

Kırmızı biberin kurutulma aşaması


Eğer kırmızı biberi kendiniz yetiştirmiyorsanız köy biberi olmasına ve küçük olmasına dikkat etmek gerekir. Bu aldığımız biberi öncelikle güzel bir şekilde yıkayıp içini boşaltınız. İçini boşalttıktan sonra tekrar yıkayınız. Sonrasında yıkadığınız biberleri kurulayın. Temiz bir bez ya da yorgan üzerine düzgün bir şekilde sıralayınız. Ardından bu sıraladığınız biberleri yorgan iğnesi yardımıyla dikiş diker gibi bu bez ya da yorganın üzerine dikiniz. Bu yorganın üstüne dikmiş olduğumuz biberleri güneş görecek bir vaziyette serin. Güneş gören durumda yaklaşık olarak 20 gün sonra biberlerimiz tamamen kurumuş bir vaziyete gelmektedir. Eğer serdiğimiz yer güneş görmüyor ise söz konusu olan süre odadaki nem miktarına havanın döngü içerisinde olup olmadığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Sizlere önerilerimiz ise güneşte kurutmanız doğrultusundadır. Çünkü oda içerisinde bakteri ve benzeri zararlı mikroorganizmaların olması kuruttuğumuz biberlerin enfeksiyonel salgın yaymasına sebebiyet verebilir. Biber kurutmayı düşünen hanımlara bu tavsiyeleri ve püf noktaları atlamamalı önerilmektedir. Kurutma esnasında yardım alınması da önemli bir ayrıntıdır.

Kuru biber yardımıyla yapılacak olan yemeğin tadı da oldukça lezzetlidir. Ev hanımlarına uzun süren zaman dilimini göze almaları halinde tercih etmelerini tavsiye edebiliriz.
21.01.2024 02:16:25
Kuru Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Biber Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kuru Biber"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır...
Devamını Oku

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık...
Devamını Oku

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı...
Devamını Oku

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı ...
Devamını Oku

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular ...
Devamını Oku

Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif t...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Öz...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmal...
Devamını Oku

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, k...
Devamını Oku

Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda sü...
Devamını Oku

Jalapeno Biberi

Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam an...
Devamını Oku

Arnavut Biberi

Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketl...
Devamını Oku

Meksika Biberi

Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika'da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünya...
Devamını Oku

Cin Biberi

Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olma...
Devamını Oku

Kırmızı Pul Biber

Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan bah...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra ...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkiler...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki ...
Devamını Oku

Tayland Biberi

Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı b...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemekl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024