Kırmızı Acı Biber
Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı biberden, yedi bin yıl evvel Azteklerin yazılı belgelerinde de bahsedilmektedir. 15. Yüzyılın sonlarına doğru bu biber türü Avrupa tarafından tanınmış, 16. Yüzyılda ise Osmanlılara kadar ulaşmıştır.
Hindistan kırmızı acı biberin en fazla tüketildiği ülkelerden biridir. Buraya gelişi ise Portekizliler tarafından 17. Yüzyılda olmuştur. Meksika ve Hint mutfağında oldukça fazla kullanılan kırmızı acı biber, yemeklere kattığı lezzet bakımından aranan biberlerin içindedir.
Kırmızı acı biber acılığını nereden alır?
Kırmızı biber acılığını içindeki kapsaisin maddesinden almaktadır. 1878 yılında E. Hogyes bu maddeyi biberin içinden ayırarak, ağız ve mide salgılarını arttırdığını tespit etmiştir. Günümüzde bilinen en acı madde olan kapsaisin maddesinin 17 milyonda birlik orandaki çözeltisinin bile insanda acı hissinin uyandırdığı bilinmektedir.
Kapsaisin maddesi sıcak ve soğuğa karşı oldukça dayanıklı olduğundan, kırmızı acı biberin pişirilmesinde ve dondurularak kullanılmasında özelliğini kaybetmez. Ancak aşırı oranda kapsaisin alındığında, bunun zehirleme etkisi bulunmaktadır. Öldürücü etkisi için bu maddenin oldukça fazla tüketilmesi gerekir. Normalde bir insan bu kadar fazla tüketim yapamaz. Kırmızı acı biberin içeriğindeki kapsaisin ile hazırlanan spreyler hayvanlardan korunma amacıyla kullanılır.
Kırmızı acı biberin çok tüketildiği Meksika'da yapılan bir araştırmada kapsaisin maddesinin mideyi tahriş edip etmediği araştırılmıştır. Bunun mide hastalıklarındaki etkisi değerlendirilmiştir. Ancak mide kanseri, mide ülseri gibi rahatsızlıklardan kapsaisin sorumlu bulunmamıştır.
Kırmızı acı biberin etkisi, sinir liflerindeki iletimin kapsaisin tarafından engellenmesi sonucunda hissedilir. Vücutta dağılan sinir uçları, aldıkları uyarıları merkezi sinir sistemine iletir. Bu uyarıların taşınmasında P maddesi denilen molekülde etkili olur. Kapsaisin bu maddeye bağlanarak, P maddesi kompleksi denilen oluşumu meydana getirir ve sinir iletimini engeller.
Kırmızı acı biberin faydaları nelerdir?- Kırmızı acı biber başta prostat kanseri, meme kanseri, karaciğer ve akciğer kanseri, rahim kanseri, mesane ve pankreas gibi kanserlerin oluşumda önleyici etkiye sahiptir. Kanser hücrelerini yok etmekte oldukça etkilidir.
- Tarihte şifalı etkisinden yararlanılan kırmızı acı biber, yaraların kanamasını kesmek için tampon gibi kullanılmıştır. Migren ağrısı, diş ağrısı, böcek ve yılan ısırığı içinde tercih edilmiştir.
- Alerjik reaksiyonların etkisini azaltır.
- A vitamini içeriğiyle gözler için oldukça faydalıdır.
- Zayıflamak isteyenler kırmızı acı biberi bolca tüketebilir. Daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur. Vücutta terleme mekanizmasını çalıştırdığı için, metabolizma hizi artar.
- B vitamini içeriği sayesinde, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda beyin gelişimini arttırır. Ancak çocuklar fazla acı yiyemediğinden, yetişkinlerin bu faydalı etkiden yararlanmasını tavsiye ederiz.
- Kırmızı acı biber aynı zamanda hücre yenilemesinde etkili olan E vitamini içerir. Bu cildin onarımında oldukça etkili olur.
- Kolesterolü düşüren, kan dolaşımındaki dengeyi sağlayan kırmızı acı biber aşırıya kaçılmadan düzenli şekilde tüketilmelidir.
- Mide asidinin dengelenmesini sağlayarak, sindirimi kolaylaştırır.
- Eklem ağrısı çekenlerde kırmızı acı biber tüketmelidir.
- Kırmızı acı biber doğal afrodizyaktır. Cinsel gücün artmasında etkilidir.
- Zihin açıcı etkisi olduğundan, kırmızı acı biber tüketenler oldukça faydasını görür.
20.01.2024 10:41:06
Kırmızı Acı Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|