Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmalık biber ve salçalık kırmızı biberdir.

Biber fidesi yetiştirme: Çok soğuk olmayan ılık toprağa tohumlar ekilir ve püskürtme işlemiyle sulaması yapılır. 15-20 gün içinde tohumlar çimlenir ve fide olana kadar büyür.

Biber yetiştiriciliğinde iklim isteği: Biber yazın sıcak aylarını seven sebzedir. Soğuk iklimde biberler çabuk etkilenip kururlar. Bu nedenle biber yetiştirilecek alan güneş gören ve sıcak ortam olmalıdır. Biber yetiştiriciliğinde hava sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğünde ve sıcaklığın 32 derecenin üstüne çıktığı zaman verim düşer.

Biber yetiştiriciliğinde toprağın hazırlanması: Biber toprağının verimli ve organik maddelerce zengin olması gerekir. Toprağa katılacak hayvan gübresi toprağın verimini artırır ve bol biber üretimi yapılır. Biber ekilecek toprağın killi ve kumlu olması tercih edilmelidir. Toprak sonbahar ayında traktörle sürülür ve ilkbaharda da sürülen alan traktörle tırmık yapılıp düzeltilir.

Biber fidelerinin dikimi: Biber fidelerin dikimi mayıs başlarında yapılır. Dikimde fidelerin Aralığı 40-50 cm olarak ayarlanır. 3 4 yaprak olan fideler alınarak hazırlanmış toprağa çapalarla açılan fidelerin girebileceği şekilde çukurlara yerleştirilir. Fidelerin dipleri toprakla doldurulup hafif bastırılarak kökler sağlamlaştırılır.
Fidelerin dikimi bitince zaman geçirmeden can suyu verilir.

Fideleri gübreleme: Toprağı hazırlarken verilen hayvan gübresinden hariç fosfor ve azotlu gübreler verilir. Dikim yapılırken azotlu gübreden 15 kg yarısı verilir, sulama yapılacağı zaman ise azotlu gübrenin diğer yarısı ile fosforlu gübre 10 kg saf olarak fidenin diplerinden verilir.

Biberlerin sulama işlemi: Fidelerin dikimden 15 gün sonra sulama yapılır, daha sonra ise çiçeklerin yerinde biberlerin oluşmaya başlamasını görünce sulama yapılır. Sulama işlemi ekim ayına kadar her hafta suyu diplerine vermeye dikkat ederek yapılır. Sulama suyun yükselip biberlerin boğazına kadar gelmemeleri gerekir bunun için sulama dikkatli yapılır.

Biberlere bakım yapılması: Biber dikiminin ardında 1 hafta sonra yabancı otlar temizlenir ve çapa yapılarak toprak gevşetilir. 15 gün sonra ise ikinci çapa yapılarak boğaza toprak doldurulur. Haziran ayında üçüncü çapa yapılır toplam üç çapa yapılmalıdır.

Biber yetiştiriciliğinde bitkinin hastalıklarına karşı ziraatta alınacak ilaçlarla bakım yapılmalıdır. Bakım işleminin doğru ve düzgün yapılması bitkilerin kuvvetli olmasını sağlar.

Biberin hasatı: Temmuz ayında başlanır. Ekim ayının ortasında hasat işlemi biter. Hasat haftada bir defa toplam 10-15 defa yapılır.
19.01.2024 21:58:37
Biber Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biber Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Biber Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır...
Devamını Oku

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık...
Devamını Oku

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı...
Devamını Oku

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı ...
Devamını Oku

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular ...
Devamını Oku

Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif t...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Öz...
Devamını Oku

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, k...
Devamını Oku

Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda sü...
Devamını Oku

Jalapeno Biberi

Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam an...
Devamını Oku

Arnavut Biberi

Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketl...
Devamını Oku

Meksika Biberi

Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika'da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünya...
Devamını Oku

Kuru Biber

Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzer...
Devamını Oku

Cin Biberi

Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olma...
Devamını Oku

Kırmızı Pul Biber

Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan bah...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra ...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkiler...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki ...
Devamını Oku

Tayland Biberi

Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı b...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemekl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024