5 Adet Dolma Biberle Yapabileceğiniz Lezzetli Tarifler
Merhaba! 5 adet dolma biberle hem pratik hem de lezzetli birçok yemek hazırlayabilirsiniz. İşte sizin için birbirinden güzel tarif önerileri:
1. Klasik Zeytinyağlı Dolma
- 5 adet dolma biberin içini özenle temizleyin.
- İç harcı için; 1 su bardağı pirinç, 1 soğan (küp doğranmış), 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tarçın, tuz ve karabiberi karıştırın.
- Biberlerin ağız kısmına gelecek şekilde içlerini doldurun, tencereye dizin.
- Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyip kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.
2. Etli Dolma
- İç harcı için; 200 gr kıyma, 1 soğan, yarım su bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı salça, tuz, karabiber ve kimyonu iyice yoğurun.
- Dolmaları doldurup tencereye yerleştirin.
- Üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ekleyip 40-45 dakika pişirin.
3. Fırında Dolma
- Dolmaları klasik iç harçla doldurun (zeytinyağlı veya etli tercih edebilirsiniz).
- Fırın tepsisine dizin, üzerine 1 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
4. Çıtır Dolma Kızartması
- Hazırladığınız dolmaları (pişmemiş) önce haşlayıp soğutun.
- Daha sonra galeta ununa veya una bulayarak kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın.
5. Dolmalı Pilav
- Dolma biberleri küp küp doğrayın.
- 1 soğanı soteleyip biberleri ekleyin, 2-3 dakika kavurun.
- 1 su bardağı pirinç ve 2 su bardağı sıcak su ekleyip pilavını pişirin.
6. Dolma Çorbası
- Küp doğranmış dolma biberleri, 1 havuç ve 1 patatesle birlikte 1 litre et suyunda haşlayın.
- İçine 2 yemek kaşığı tel şehriye ekleyip 15 dakika daha pişirin.
- Servis ederken üzerine nane ve limon sıkın.
7. Dolmalı Omlet
- Küp doğranmış dolma biberleri tavada soteleyin.
- 3 yumurta, tuz ve baharatlarla çırpıp tavaya ekleyin, omlet şeklinde pişirin.
İpuçları:
- Dolmaları doldururken çok sıkıştırmayın, pirinçler pişerken genişler.
- Pişirme süresince tencerenin kapağını sık açmayın.
- Zeytinyağlı dolmalar soğudukça daha lezzetli olur.
Bu tariflerle 5 adet dolma biberi değerlendirip harika yemekler yapabilirsiniz. Afiyet olsun! |