Fırında Biber Dolması Tarifi ve Püf Noktaları
Malzemeler:
- 8-10 adet dolmalık biber (orta boy)
- 2 su bardağı pirinç
- 250 gr kıyma (veya vejetaryen seçenek için 1.5 su bardağı bulgur)
- 2 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşamaları:
- Biberlerin tepesini kesip çekirdeklerini temizleyin, içini hafifçe tuzlayıp 10 dakika bekletin
- Pirinci yıkayıp süzün, soğanı ince ince doğrayın
- Geniş bir kasede pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salçalar, baharatlar ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın
- Hazırladığınız harçla biberleri doldurun (biberlerin 3/4'ünü doldurun, pirinç pişerken genişleyecektir)
- Doldurduğunuz biberleri fırın tepsisine dizin
- Üzerine zeytinyağı ve sıcak suyu gezdirin
- 180°C önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin
Püf Noktaları:
- Biberleri tuzlayıp bekletmek acı suyunun çıkmasını sağlar
- Pirinci 10 dakika sıcak suda bekletip süzmek daha iyi sonuç verir
- Biberleri fazla doldurmayın, pirinç pişerken taşabilir
- Fırın tepsisine biberlerin yanına 1-2 dilim limon koyarsanız lezzeti artar
- Fırının altına su dolu bir kap koymak biberlerin kurumasını önler
- Pişirme sırasında 20. dakikada üzerlerini kontrol edin, gerekirse folyo ile kapatın
- Fırından çıktıktan sonra 10 dakika dinlendirin, böylece dolmalar daha lezzetli olur
Servis Önerisi:
- Yoğurt veya cacık ile servis edebilirsiniz
- Üzerine nane ve pul biber serperek sunum yapabilirsiniz
- Yanında pirinç pilavı ve yeşil salata ile mükemmel bir öğün olur
|