{ "title": "Tayland Biberi", "image": "https://www.acibiber.gen.tr/images/tayland-biberi.jpg", "date": "19.01.2024 02:49:04", "author": "Mehmet DEMİR", "article": [ { "article": "Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı bir damak tadı almamızı sağlayan Tayland biberi, son zamanlarda oldukça fazla rağbet görmeye başladı. Kimilerine göre çoktan ilk sıralara yerleşmiş olan bu biberin genel özelliği oldukça acı bir yapıya sahip olmasıdır. Meksika biberine rakip olarak görünen bu biber, yakında meksika biberini geride bırakacak gibi olduğu söyleniyor.

Biber yetiştirme işi zaman ve oldukça fazla enerji kaybına sebebiyet vermektedir. Bunların arasında en fazla zahmetli olan biber türlerinden biri ise Tayland biberidir. Tayland biberi hassas bir gövdeye sahip olduğundan dolayı ekim, çapa ve toplama aşamalarında oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bitkinin zarar görmesine ve bu bitkinin verdiğinden daha az bir oranda besin vermesine sebebiyet verir.

Tayland biberi tohum bir şekilde temin edilebildiği gibi fidan şeklinde de temin edilebilmektedir. Tayland biberini tohum bir halden ekim için uygun bir hale getirinceye kadar yaklaşık olarak 20-30 gün geçmesi gerekmektedir. Durum böyle olunca fidan şeklindeyken almak, size hem zaman hem su hem de paradan tasarruf etme imkânı sağlamaktadır. Tohum bir halde bulunan Tayland biberi sera altında terleme yoluyla yetiştirilir. Güneş gören bir yerde yapılması gerekir. Güneş gören bir yerde yapılmaması durumunda sera altında bulunan biber tohumları yeteri kadar ışık görmediği ve yeteri kadar da terlemediği için beklenen büyüklüğe erişemeden çürür. Fidan haline gelmiş ya da fidan halinde satın alınmış olan biberler önceden ayarlanmış ve uygun bir şekilde sulanmış olan araziye aralarında yaklaşık olarak bir karış kalacak şekilde dikilir. Bu söz konusu olan dikim bittikten sonra dikkat edilmesi gereken konu, dikmiş olduğumuz biberlerin uygun bir şekilde çamura gömülmesi gerekmektedir. 2 ay içerisinde besin verecek olan biberleri her 5 günde bir sulama yapılarak ve toplamda 3 çapa yapılması yeterli olacaktır.

Bu söz konusu olan Tayland biberini yetiştirmeyi düşünen çiftçi ya da hobi olarak yapmak isteyen bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta toprak yapısı olmalıdır. Uygun toprak ortamı sağlanmaması durumunda biberler olduğundan daha küçük olabilir, veyahut da kurumaya yüz tutabilir. Uğraşmayı planlayan herkese şimdiden kolay gelsin.
" } ] }