{ "title": "Kuru Biber", "image": "https://www.acibiber.gen.tr/images/kuru-biber.jpg", "date": "21.01.2024 02:16:25", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir. Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler normal kalori değerlerinin çok altında çıkmaktadır. Diyet yapmak isteyen ya da hafif yemekler tercih eden ev hanımları için öncelikli tercih kurutulmuş besinler olmaktadır. Besin değerinden hiçbir şey kaybetmeden sadece yağ ve benzeri fazlası kullanıldığında metabolizmada sıkıntılara yol açan maddelerin miktarı düşmektedir. Kurutma işlemi genelde ev hanımları tarafından tercih edilmemektedir. Bunun sebebi oldukça zaman ve enerji kaybına neden olmasıdır. Bu işlem oldukça uzun ve hummalı bir süreçten geçmektedir. Özellikle de bu biberi siz yetiştiriyorsanız. Biberin yetiştirilme ve kurutulma aşaması şu şekilde gerçekleşmektedir:

Öncelikle Tarım ve Köy İşlerine bağlı bir yerden ya da besin tohumları satan dükkanlardan biber tohumu satın alınır. Bu biberin ekilebileceği bir sera ortamı oluşturulması gerekir. Bu biber tohumunun olgun bir hal alana kadar havasız bir ortamda güneşi görebileceği bir şekilde ekilir. Ekmiş olduğumuz biber yaklaşık olarak bir ay gibi sürenin ardından bir karış seviyesine geldiğinde çekilir. Sahip olduğumuz tarla ya da işletme alanına öncesinde ekeceğimiz yere su bırakılarak, aralarında 20 cm bir mesafe bırakılarak dikilir. Dikim işlemi suyun çekilmesini bekledikten sonra yapılırsa daha verimli bir sonuç alınması muhtemel olur. Ekmiş olduğumuz biber önceden suladığımız için 4-5 gün herhangi bir su ihtiyacı duymaz. Bu sürenin ardından tekrar su verilmesi gerekir. Bu işlemi yaklaşık olarak 4-5 sefer tekrarladıktan sonra içinde büyük bir ihtimalle otlar birikmeye başlar. Bu otları temizledikten sonra biber olgunlaşıp besin vermeye başlayana kadar yaklaşık olarak 2-3 sefer daha tekrar etmeliyiz. Biber hassas bir besin maddesi olduğundan ötürü ekimi, sulaması ve çapa vurulması esnasında dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde gövdesi en ufak bir darbede hasar alır ve kurumaya yüz tutar. Biberin besin verebilmesine kadar geçen süreç yaklaşık olarak 2-3 ay dolaylarında sürmektedir. Bu sürecin ardından besin vermeye başlayan biber 6-7 hasadın sonunda besin verme işlemine son vermeye yüz tutar.

Kurutma için en uygun olan biber türü kırmızı biberdir. Kırmızı biber en sona bırakılmalıdır. Çünkü biber bitkisinin gövdesi biberi kırmızı hale getirirken oldukça zorlanmaktadır. Biberi kırmızı hale bırakmak sonrasında alacağımız hasat miktarını azaltmaktadır.

Kırmızı biberin kurutulma aşaması

Eğer kırmızı biberi kendiniz yetiştirmiyorsanız köy biberi olmasına ve küçük olmasına dikkat etmek gerekir. Bu aldığımız biberi öncelikle güzel bir şekilde yıkayıp içini boşaltınız. İçini boşalttıktan sonra tekrar yıkayınız. Sonrasında yıkadığınız biberleri kurulayın. Temiz bir bez ya da yorgan üzerine düzgün bir şekilde sıralayınız. Ardından bu sıraladığınız biberleri yorgan iğnesi yardımıyla dikiş diker gibi bu bez ya da yorganın üzerine dikiniz. Bu yorganın üstüne dikmiş olduğumuz biberleri güneş görecek bir vaziyette serin. Güneş gören durumda yaklaşık olarak 20 gün sonra biberlerimiz tamamen kurumuş bir vaziyete gelmektedir. Eğer serdiğimiz yer güneş görmüyor ise söz konusu olan süre odadaki nem miktarına havanın döngü içerisinde olup olmadığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Sizlere önerilerimiz ise güneşte kurutmanız doğrultusundadır. Çünkü oda içerisinde bakteri ve benzeri zararlı mikroorganizmaların olması kuruttuğumuz biberlerin enfeksiyonel salgın yaymasına sebebiyet verebilir. Biber kurutmayı düşünen hanımlara bu tavsiyeleri ve püf noktaları atlamamalı önerilmektedir. Kurutma esnasında yardım alınması da önemli bir ayrıntıdır.

Kuru biber yardımıyla yapılacak olan yemeğin tadı da oldukça lezzetlidir. Ev hanımlarına uzun süren zaman dilimini göze almaları halinde tercih etmelerini tavsiye edebiliriz.
" } ] }