{ "title": "Kırmızı Acı Biber", "image": "https://www.acibiber.gen.tr/images/kirmizi-aci-biber.jpg", "date": "20.01.2024 10:41:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı biberden, yedi bin yıl evvel Azteklerin yazılı belgelerinde de bahsedilmektedir. 15. Yüzyılın sonlarına doğru bu biber türü Avrupa tarafından tanınmış, 16. Yüzyılda ise Osmanlılara kadar ulaşmıştır. Hindistan kırmızı acı biberin en fazla tüketildiği ülkelerden biridir. Buraya gelişi ise Portekizliler tarafından 17. Yüzyılda olmuştur. Meksika ve Hint mutfağında oldukça fazla kullanılan kırmızı acı biber, yemeklere kattığı lezzet bakımından aranan biberlerin içindedir.

Kırmızı acı biber acılığını nereden alır?

Kırmızı biber acılığını içindeki kapsaisin maddesinden almaktadır. 1878 yılında E. Hogyes bu maddeyi biberin içinden ayırarak, ağız ve mide salgılarını arttırdığını tespit etmiştir. Günümüzde bilinen en acı madde olan kapsaisin maddesinin 17 milyonda birlik orandaki çözeltisinin bile insanda acı hissinin uyandırdığı bilinmektedir.

Kapsaisin maddesi sıcak ve soğuğa karşı oldukça dayanıklı olduğundan, kırmızı acı biberin pişirilmesinde ve dondurularak kullanılmasında özelliğini kaybetmez. Ancak aşırı oranda kapsaisin alındığında, bunun zehirleme etkisi bulunmaktadır. Öldürücü etkisi için bu maddenin oldukça fazla tüketilmesi gerekir. Normalde bir insan bu kadar fazla tüketim yapamaz. Kırmızı acı biberin içeriğindeki kapsaisin ile hazırlanan spreyler hayvanlardan korunma amacıyla kullanılır.

Kırmızı acı biberin çok tüketildiği Meksika'da yapılan bir araştırmada kapsaisin maddesinin mideyi tahriş edip etmediği araştırılmıştır. Bunun mide hastalıklarındaki etkisi değerlendirilmiştir. Ancak mide kanseri, mide ülseri gibi rahatsızlıklardan kapsaisin sorumlu bulunmamıştır.

Kırmızı acı biberin etkisi, sinir liflerindeki iletimin kapsaisin tarafından engellenmesi sonucunda hissedilir. Vücutta dağılan sinir uçları, aldıkları uyarıları merkezi sinir sistemine iletir. Bu uyarıların taşınmasında P maddesi denilen molekülde etkili olur. Kapsaisin bu maddeye bağlanarak, P maddesi kompleksi denilen oluşumu meydana getirir ve sinir iletimini engeller.

Kırmızı acı biberin faydaları nelerdir?
" } ] }