{ "title": "Jalapeno Biberi", "image": "https://www.acibiber.gen.tr/images/jalapeno-biberi.jpg", "date": "20.01.2024 11:44:35", "author": "Barış Zorlu", "article": [ { "article": "
Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan \"Halapenyo\" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam anlamıyla olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Piyasada yaygın olarak yeşil rengini görsek de kırmızı renkli olanları da mevcut. Klasik cin biberinden daha acı gibi görünse de aslından orta düzeyde, ağızda uzun süre kalmayan bir acısı vardır. Et yemeklerinde, salatalarda, dip soslarda ve daha birçok yemeğe yoğun ama acı olmayan lezzetini bırakır.

Ülkemizde ise daha çok bir firmanın turşu haline getirmesi üzerine tanıdık bu biberi. C vitamini denilince akla ilk gelen portakal gibi narenciyeler gelir fakat biberlerde C vitamini daha fazladır. Eğer bağırsak problemi yaşamıyorsanız C vitamini yönünden zengin olan Jalapeno biberini kış aylarında almanız oldukça faydalı olacaktır. Elbette her nimette olduğu gibi bunun da tek işlevi C vitamini verip yemeklere lezzet katmak değil. Jalapeno biberi içerisinde bulunan kapsaisin maddesi sayesinde antioksidan özelliğine sahip olmakta ve bu maddenin kanserli hücrelerle savaştığı da yapılan birtakım araştırmalar sonucu kanıtlanmış durumda. Daha çok turşu olarak karşımıza çıkan bu gıdadan daha etkili faydalanabilmek için taze halde tüketilmesinde daha fayda var. Tezgâhlar da sonbaharın ilk günlerinde karşımız daha sık çıkar. Ülkemizde Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de yetiştirilmektedir.
" } ] }