{ "title": "Cin Biberi", "image": "https://www.acibiber.gen.tr/images/cin-biberi.jpg", "date": "21.01.2024 13:52:16", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olmasıyla ve çeşitleriyle farklılık gösterir. Biber, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Acı biber, birçok hastalığa iyi gelmesiyle de bilinir. İçerisinde bol miktarda A ve C vitaminleri bulundurur ve lif açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Kanser hücrelerini öldürdüğü ve aynı zamanda bunu yaparken sağlıklı hücrelere zarar vermediği kesinleşmiştir. Kabızlık sorununu giderir ve aynı zamanda bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği ile hızlı bir yağ yakıcıdır. Kan dolaşımını hızlandırarak ayrıca kalp krizini de önler. Kolesterolü düşürür. Grip mikrobunu öldürür ve vücut direncinin artmasına yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktirir. İktidarsızlığa iyi gelir ve vücuttaki ödemi atar.

Cin biberi, acısıyla bilinmesi ile şekillerinde de farklılık gösterir. Renkleri genellikle kırmızı, yeşil, mor, sarı olmasıyla bilinir. Aynı zamanda kısa ve tombul olarak da çeşitleri vardır. Çok büyük olanları yenilmesi tavsiye edilmez. Çünkü genellikle ağır bir acıya sahip olduğu için ilaç yapımında kullanılır. Küçük olanları hem lezzetli hem de ağızda güzel bir acı tat bırakır. Genellikle turşu ve ezme yapımında kullanır. Döner veya tantuni gibi yemeklerinde yanında turşu olarak servisi yapılmaktadır. Yedi veren çeşitleri hem bahçede hem de saksıda yetiştirilir. Taze ve turşu olarak sofralara ayrı bir tat katarak evde saksı içinde olması da ayrı bir güzellik sunar. Acı olan bu biber, evde yetiştirilmesi aslında oldukça kolaydır. Mevsim değişikliğinde bile yedi veren çeşidi asla tükenmez ve sürekli verim olarak canlılık gösterir. Bu biberi çocukların tüketmesine dikkat edilmelidir. Aşırı acı olması ile çocuklar için pek faydası olmaz.

Cin biberi, acı biber olmasına rağmen acı sevenler için ağızlar da müthiş bir tat bırakıyor. Özellikle yemeklere de katılarak hem güzel bir tat hem de sağlıklı bir yemek olanağı sağlıyor. Haftalık pazar alışverişlerinde eksik edilmemesi gereken bir besin kaynağıdır.
" } ] }