Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye'de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Fakat çarliston biberi daha kalındır. Kalınlığının yanında daha etlidir. Bütün biberler güneşte kurutulduğunda rengi kırmızı olur. Çarliston biberi gibi. Daha sonra bu biberler öğütülerek kırmızı biber olurlar. Çarliston biberi C vitamini açısından çok fazla zengindir. İçerisinde kapsaisin adı altında bir madde vardır. Bu maddenin miktarına göre oluşabilecek acılık iştahı arttırır. Bu iştah arttırıcı özeliği ile sindirim sistemine etki etmektedir. Çünkü bir dezenfekte edici olarak etki eder. Çarliston biberi sebze olarak tüketilmektedir. Genel olarak salatalarda ve kızartmalarda kullanılarak tüketilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır.
Çarliston Biberinin Ekimi
Bir saksı içerisine sıcak toprak boşaltın. İçerisine biber tohumlarını yerleştirin. Biber tohumları çok kısa bir zaman ardından çimlenmeye başlayacaktır. Çimlenmenin ardından saksıyı otuz gün serin bir yerde muhafaza edin. Otuz günün ardından tekrardan ılık bir alana getirebilirsiniz. Biber tohumları çimlendikten sonra fide haline gelecektir. Fide haline gelen biberler toprağa dikilmeden önce, saksı içerisinde çiçek açmışsa vakit kaybetmeden o çiçekleri koparın. Zira biber fidelerinin gelişmesini engeller. Biber bitkisi gün ışığını seven bir bitkidir. Aynı zamanda sıcak havayı da sever. Bu yüzden ekerken güneş gören ve sıcak olan yerlere ekimi gerçekleştirin. Gübre seçiminde ise inek ve koyun gübrelerini kullanın. İnek ve koyun gübreleri bol ürün elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Saksıdan çıkarılan fideleri gevşek topraklara belli aralıklarla dikin. Fideler ekildikten sonra ilk suyunu verin. Ardından ürün verene kadar sulamayı devam ettirin. Fakat biberler toplama aşamasına geldiğinde sulama miktarını azaltın. Sulama yaparken mümkün olduğunca suyu yaprağına ve gövdesine değdirmeyin. Toprağa direk suyu dökün. Sulama yaparken sabah erken saatlerde ve akşam beş veya altı civarlarında sulama yapın. Ekim yerini arada çapalayarak verimi arttırın ve toprağın nefes almasını sağlayın. Çevresinde yabani otlar varsa, temizleyin. Biberler ekildikten iki veya üç ay içerisinde ürün vermektedir. Ürün verdikçe toplayın, yeni yetişecek biberlere yer sağlamış olursunuz.
Çarliston Biberinin Faydaları Nelerdir?
Çarliston biberi kan dolaşımını hızlandırmasını sağlamaktadır.
Çarliston biberi romatizmalara iyi gelmektedir.
Çarliston biber hazmı kolaylaştırır.
İştahsız olan insanların biber tüketmeleri söylenir. Çünkü iştah açar.
Çarliston biberi midenin kuvvetlenmesini sağlar.
Çarliston biberi kanamaları önlemektedir.
Çarliston biberi insanları ferahlatır.
Çarliston biberinin acı olanları akciğerlerin temizlenmesini sağlar.
Balgam sökülmesine yardımcı olur.
Çarliston biberi cinsel istekleri arttırır.
Çarliston biberinin, eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir.
Çarliston biberinin acı olanları boğaz ağrılarına iyi gelmektedir.
İçerisindeki C vitamini özelliği ile soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
Çarliston biberi içerisinde lif bulunmaktadır. Bu da antioksidan özelliği bulunduğunu göstermektedir. Bu durumda kabızlığın olmasına engel olur.
Çünkü içerisinde C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminlerini de barındırmaktadır.
Bol bol çarliston biberini tüketirseniz yaşlanmayı geciktirdiğini görürsünüz.
Bol çarliston biberi tüketmek vücudu mikroplara karşı korumaktadır.
Bedenin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Çarliston biberi, kansere karşı tesirlidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Bol biber tüketmek damarları yumuşamasına yardımcı olmaktadır.
İnsanları kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. İçerisinde düşük kalori vardır.
Çiğ olarak tüketildiği için kilo alımını azaltmaktadır. Kilo vermeye yardım etmektedir.
Çarliston biberi içerisinde A vitamini göz sağlığı için çok yararlıdır.
Çarliston biberi içerisinde P vitamini bulunmaktadır. P vitamini de atardamar ve toplardamarlar için çok mühimdir.
Gastrit, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklarınız varsa biberi çiğ tüketmek zararlı olabilir. İyice pişirildikten sonra tüketmelisiniz.