{ "title": "Biber Fidesi", "image": "https://www.acibiber.gen.tr/images/biber-fidesi.jpg", "date": "18.01.2024 23:45:44", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, kapya biber, kıl sivri biber, çarliston biber, sivri biber ve üçburun köy biberi fideleridir. Biber fidesinin ekim zamanı şubat, mart, nisan ayları ve hasat zamanı haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarıdır.

Biber fidesi yetiştiriciliği

Biber sıcağı seven bitkiler grubundandır. Fidenin gelişmesi sıcaklık, kısmen ışık yoğunluğuna, toprak ve havadaki nem gibi çevre faktörlerine bağlıdır. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Ortalama olarak sıcaklığın 24-26 derece olması gerekir. Gündüz hava sıcaklığı 21-26 derece, gece sıcaklığı ise 15-17 derece olduğunda gelişme çok iyi olur. Gündüz sıcaklığının artması ve gece sıcaklığının düşmesi durumunda bitki büyümesi yavaşlar. Gündüz sıcaklık 35 dereceye ulaştığında çiçek dökülmeleri yaşanır. Sıcaklık 38 derecenin üzerine çıktığında ise döllenme son bulur.

Toprak olarak kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ısınabilir, derin, geçirgen, organik maddece zengin olanları tercih edilmelidir. Ağır, killi ve fazla su tutan topraklar biber tarımına uygun değildir. Toprak pH dengesinin ortalama olarak 5,6 ile 6,8 arasında olmalıdır. Biber fidesi suyu çok sever. Toprak nemli olduğunda kök daha rahat aktivitelerde bulunur. Nemin yetersiz olduğu arazilerde büyüme yavaşlar, gövde odunlaşır. Meyveler de küçük kalır ya da hiç tutunamaz. Uzun süre su verilmezse önemli ölçüde verim kaybı olur. Çiçek dökülmeleri yaşanır. Tüm bu durumlarla karşılaşılmaması için suyun düzenli bir şekilde ve belirli aralıklarda verilmesi gerekir. İlk çiçeklenmenin başladığı dönemde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Biber fideleri tek bir sıra üzerinde 40-50 santim arası mesafe bırakılarak ekilmelidir. Her sıra arası mesafe ise 60-80 santim arası olmalıdır. Biber fidesi saçak kök yapısı nedeniyle az ve sık su ister. Çiçeklenmenin ilk yaşandığı zamanlarda bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. O nedenle bu dönemlerde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Biber fidesi ürün vermeye başladığı zamanlarda aşırı yağışlara maruz kalırsa, meyveler cılız oluşur.

Biber fidesi evlerde saksılarda yetiştirilebileceği gibi, arazilerde de tarım ürünü olarak yetiştirilebilir. İyi bakım koşullarında biber fidesinden yılda birkaç defa ürün alınabilir.
" } ] }