{ "title": "Biber Ekimi", "image": "https://www.acibiber.gen.tr/images/biber-ekimi.jpg", "date": "21.01.2024 09:43:56", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı biber ve çarliston biber olmak üzere çeşitleri mevcuttur. Biberin ekimi Nisan sayı sonu ya da Mayıs başlarında yapılmalıdır.

Biber ekimi; Aslında fide olarak ekilir. Biber tohum kullanılarak tarlaya ekilerek yapılırsa bu aşırı zaman kaybına neden olacağından en iyi yol fide olarak ekim yapmaktır. Biber 30-40 cm ara ile dikilmelidir. Başka bir yol ise çift sıra dikim bu dikimde evlekler biraz geniş hazırlanır. Dikilecek biberler üçgen şeklinde 35-40 cm ara ile çift sıra ekilir. Evlek arası 70 cm bırakılmalıdır. Biber ekimi için en uygun zaman sıcak ve ılık havalarda yapılmasıdır. Yastıklara tohum ekimi yapılarak biber dikimi sistemi hala birçok yetiştirici tarafından kullanılmaktadır. Biber toprağa dikildikten sonra toprak sulanmalıdır.

Yastıklara biber ekimi 10 cm sıra aralıklar ile 1-2 tohum yan yana atılır. Biber ekimi sırasında toprak derinliği 3- 4 cm olmalıdır. Sulama işlemi yapıldıktan sonra bitkiler 8-10 gün içerisinde toprak üzerine çıkar. Daha sonra ekilen biber fideleri seyreltilir. Tarlaya ekilen biber fideleri toprağın 20-30 cm derinliğine iyice yerleştirilmelidir sulama salma ile yapılmamalıdır. Sürülen toprağa karık açılır açılan karıklara tahta masuralar yapılır. Yapılan tahtalar arası en az 80-120 cm yine olmalıdır. Yine yapılan masuralar 40-60 cm genişliğinde olmalıdır. Tahtalara 2-3 sıra masuralara tek veya çift sıra biber ekilir. Ekilen fideler arası 60-80 cm olmalıdır. Biber dikiminden 10-15 gün sonra boğaz çapası yapılmalıdır. Ekilen biberler bundan sonra sık sık sulanması gerekmektedir. Fakat aşırı derece sulanarak biberler suya boğulmamalıdır.
" } ] }